Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, το διήμερο εργασιών του 1ου διεθνούς συμποσίου με θέμα: «Από τον Δημόκριτο στο CERN από το «ΟΝ» στο «ΜΗ-ΟΝ» και από την «ΥΛΗ» στην «ΑΝΤΙ-ΥΛΗ», το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αβδήρων, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Con-E-Ect που εδρεύει στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.) και το CERN, στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Συνδιοργανωτές ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Το διεθνές αυτό συμπόσιο, επιχείρησε μία σύνδεση της γενέτειρας του μεγάλου φιλοσόφου Δημόκριτου με το CERN. Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές τόσο από το CERN, όσο και από διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρουσίασαν και ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τις σύγχρονες ατομικές θεωρίες.

Ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., καθηγητής Δημήτριος Μπαντέκας, καλωσόρισε τους διακεκριμένους ομιλητές και αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. με το CERN, ενώ εμβληματικές φυσιογνωμίες της σωματιδιακής Φυσικής, όπως ο καθηγητής Ε. Γαζής και ο καθηγητής M. Battaglia, καθώς και διακεκριμένα στελέχη του CERN, όπως ο Μ. Βona, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις του CERN, έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό, να γνωρίσει τα σύγχρονα επιτεύγματα της Φυσικής και τη σύνδεση τους με τις επιστήμες.

Σημαντικές υπήρξαν και οι εισηγήσεις των: Μ. Ρετεντζή και Α. Παρασκευοπούλου, που προσέθεσαν τη γυναικεία ματιά της επιστήμης σε ένα κατά γενική ομολογία «ανδροκρατούμενο» χώρο. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο: “CERN: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ”, της Α. Παρασκευοπούλου, προβλήθηκε τη δεύτερη ημέρα και «ταξίδεψε» το κοινό στο γοητευτικό κόσμο του CERN και την μαγεία του σύμπαντος. Την ίδια ημέρα, το συμπόσιο υποδέχθηκε την μαθητική κοινότητα των Αβδήρων. Το ακροατήριο, αποτελούμενο από μαθητές του Λυκείου Αβδήρων, κατάφερε μέσα από την παρουσίαση του Δρ. Ν. Βορδού, να συνδέσει τις δύσκολες έννοιες της φυσικής με τις εφαρμογές στη σύγχρονη ιατρική.

Επίσης, στη διάρκεια του συμποσίου επιχειρήθηκε από τις νεαρές ερευνήτριες, Μ. Καινουργιάκη και Κ. Τζανέτου, ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για 20 μαθητές του Λυκείου Αβδήρων, στο οποίο έγινε προσομοίωση του σύμπαντος. Τις εργασίες του συμποσίου ολοκλήρωσε ένα στρογγυλό τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect και στο οποίο τέθηκε η βάση για τη δημιουργία μιας μόνιμης συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και συνεδριακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και του Δ. Αβδήρων. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα, ήταν το συμπόσιο αυτό να γίνει θεσμός. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, θα συζητηθεί η θεματολογία και ο χρόνος διεξαγωγής του επόμενου συμποσίου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ