O Δήμος Καβάλας, η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «ΔHΜΩΦΕΛΕΙΑ» και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, συμμετέχοντας στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων, διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο: «Turmac: Κωνσταντινούπολη, Καβάλα, Άμστερνταμ. Μια πορεία με επίκεντρο μια πόλη». Στο δελτίο Τύπου των δράσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες αναφέρονται τα ακόλουθα: «Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου καπνού την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018. Συγκεκριμένα, το μουσείο καπνού επισκέφθηκαν το δημοτικό σχολείο Γραβούνας (90 μαθητές), δύο τμήματα του 10ου δημοτικού σχολείου Καβάλας (37 μαθητές της β’ και δ’ τάξης), δύο τμήματα του 9ου δημοτικού σχολείου Καβάλας (25 άτομα της δ’ τάξης) και το Γυμνάσιο Κάτω Μηλέας Πιερίας (102 μαθητές).

Στη διάρκεια της επίδειξης έγινε ξενάγηση και εισαγωγή των μαθητών στον κύκλο εργασιών του καπνού, με ιδιαίτερη έμφαση στις εργασίες εκείνες, που η εξέλιξη των μηχανών και της σύγχρονης ρομποτικής έχει εισαχθεί, ή αναμένεται να εισαχθεί (διαλογή, φόρτωση, μεταφορά). Έτσι, στο σημείο ανάπτυξης των ρομπότ, οι μαθητές μπορούσαν να πιστοποιήσουν του λόγου το αληθές, καθώς οι μηχανές εκτελούσαν με επιτυχία το επιθυμητό έργο.

Το Σάββατο, ο χώρος του μουσείου ήταν ανοιχτός για επίσκεψη των γονέων με τα παιδιά τους, με τους ανθρώπους του Κ.Τ.Ε. Α.Μ.-Θ. να απαντούν στις ερωτήσεις και να εξηγούν τη λογική και τον τρόπο λειτουργίας της ρομποτικής. Σημειώνουμε ότι, σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής θα αρχίσουν, πάλι, τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, επίσης, διοργανώνεται διήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας με τίτλο: «Φτιάξε και ζωντάνεψε την Καβάλα του 1910». Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, με τη χρήση animation, αφήγησης και μυθοπλασίας, να εξιστορήσουν την πολιτιστική και οικονομική άνθηση στην περιοχή της Καβάλας, που αναπτύχτηκε στην πόλη, χάρη στη βιομηχανία καπνού και ιδιαίτερα στην καπνοβιομηχανία του μεσοπολέμου Turmac.

Εργαστήρι animation

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και άνω, θα πραγματοποιηθεί στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, από τις 18:00 έως τις 21:00. Το διήμερο εργαστήριο περιλαμβάνει:

Ημέρα μυθοπλασίας και αφήγησης (οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στην έκθεση και στη συνέχεια, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, θα δημιουργήσουν την ιστορία που θα αφηγηθούν).

Ημέρα κινηματογράφησης (οι συμμετέχοντες θα «χτίσουν» ένα μικρό τρισδιάστατο χάρτινο σετ, στο οποίο, μέσα από την τεχνική του stop motion, θα δώσουν «ζωή» και θα πούνε τη δική τους ιστορία)

Υπεύθυνος διήμερου εργαστηρίου είναι ο Μπάμπης Αλεξιάδης, media artist και animator. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Πολιτισμού της «Δημωφέλεια»: 2510240973-2510240983.

Παράταση λειτουργίας της έκθεσης

Μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για την έκθεση των αντικειμένων της συλλογής του Γιώργου Θωμαρέη, με θέμα την πορεία της καπνοβιομηχανίας Turmac, που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1910, από τον Οθωμανοεβραίο επιχειρηματία Kiazim Emin, με έδρα το σημερινό κτίριο της δημοτικής καπναποθήκης, όπου φιλοξενείται το εκθεσιακό υλικό, ενημερώνεται το κοινό ότι, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 (Αγίου Πνεύματος) και η διάρκειά της θα παραταθεί έως και την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ