DCIM100MEDIADJI_0732.JPG

Η έναρξη των γεωτρήσεων ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, η προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης Karish North στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και η αύξηση παραγωγής και λειτουργικών επιδόσεων χαρακτήρισαν το α΄ εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοίνωσε η Energean Oil and Gas. Το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι: «οι βασικές εξελίξεις στο α΄  εξάμηνο του 2018 ήταν οι εξής:

 • Αντλήθηκαν 460 εκατ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εδώ και τέσσερα χρόνια.
 • Υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,275 δισεκ. δολαρίων με ελκυστικό μέσο επιτόκιο 4%.
 • Λήφθηκε η τελική επενδυτική απόφαση, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin τον Μάρτιο του 2018, με στόχο την προμήθεια των πρώτων ποσοτήτων αερίου στο α΄ τρίμηνο του 2021.
 • Αυξήθηκαν τα βεβαιωμένα αποθέματα (2P) στα 349 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή σχεδόν επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τα 51 εκατ. βαρέλια της περιόδου της εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
 • Πιστοποιήθηκαν 7,5 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικοί πόροι στα επτά θαλάσσια blocks του Ισραήλ με σημαντικές γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας.
 • Η Energean δεσμεύθηκε για την ιδιαίτερα σημαντική ερευνητική γεώτρηση στο Karish North, η οποία αρχίζει στο α΄ τρίμηνο του 2019 και έχει ως στόχο δυνητικούς ανακτήσιμους πόρους 1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 16 εκατ. Βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες (στην Energean αναλογεί το 70%) με 69% γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας.
 • Η μέση ημερήσια παραγωγή ανήλθε σε 3.801 βαρέλια, αυξημένη κατά 50% έναντι του α΄ εξαμήνου 2017.
 • Ολοκληρώθηκε η οριζόντια γεώτρηση στο «βόρειο Πρίνο», η οποία έδωσε πάνω από 1.000 βαρέλια ημερησίως μέση παραγωγή στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου.
 • Μειώθηκε το κόστος παραγωγής κατά 27%, στα 19 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 26 δολαρίων στο α΄ εξάμηνο του 2017, με εκτίμηση για περαιτέρω καθοδική πορεία.

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε: «Στη διάρκεια της περιόδου, διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του μεγάλου project ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ. Υπογράψαμε ένα συνολικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη του έργου με τον κατασκευαστικό όμιλο TechnipFMC, απλοποιώντας τις ανάγκες διαχείρισης του project και την έκθεση σε χρηματοοικονομικά ρίσκα. Παράλληλα, διασφαλίσαμε μελλοντικά έσοδα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφοντας δώδεκα οριστικά συμβόλαια πώλησης αερίου για παράδοση συνολικά τεσσάρων κόμμα δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.

Στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, έχουμε ως στόχο να επιβεβαιώσουμε επαρκείς πόρους για τη χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας των τριών κόμμα οκτώ δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως που θα διαθέτει το FPSO, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν τα κοιτάσματα Karish και Tanin, δημιουργώντας σημαντική αυξανόμενη αξία για τους μετόχους μας. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος παρακολουθεί την Energean, έχει πιστοποιήσει επτά κόμμα πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια προοπτικούς πόρους στα θαλάσσια οικόπεδα του Ισραήλ, με υψηλή γεωλογική πιθανότητα επιτυχίας. Το δεδομένο αυτό, μάς δίνει εμπιστοσύνη ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο, προσηλωμένοι στην ερευνητική στρατηγική της αναζήτησης πόρων, οι οποίοι μπορούν να γίνουν εύκολα οικονομικά εκμεταλλεύσιμοι. Η προσοχή μας, πλέον, είναι στραμμένη στα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο Karish North στο πρώτο τρίμηνο του 2019». Η προοπτική του δ΄ τριμήνου του 2018 είναι:

 • Η εκτίμηση για τη μέση παραγωγή της χρονιάς διαμορφώθηκε μεταξύ 4.000 και 4.250 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως (από 4.000 – 4.500 βαρέλια προηγουμένως), λόγω της υποκατάστασης, στο γεωτρητικό πρόγραμμα, γεωτρήσεων εισπίεσης στον «Πρίνο» από την οριζόντια γεώτρηση (ERD) στο κοίτασμα «Έψιλον». Η Energean εκτιμά ότι, η παραγωγή θα υπερβεί τα 10.000 βαρέλια το 2021.
 • Κοπή πρώτου χάλυβα για το κέλυφος του FPSO.
 • Ολοκλήρωση της προετοιμασίας, για την ερευνητική γεώτρηση στο Karish North.
 • Πρώιμη παραγωγή από την οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα «Έψιλον»
 • Ολοκλήρωση πρώτης κάθετης γεώτρησης στο κοίτασμα «Έψιλον» και έναρξη δεύτερης
 • Συνέχιση σεισμικών ερευνών (πρώτα στάδια)
 • Δευτερεύουσα εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.