-Ο Γιάννης Εριφυλλίδης, στην επόμενη συνέντευξη που θα δώσει, πρέπει να ερωτηθεί τι από τα δύο θεωρεί «βαρύ φορτίο», όταν και εφόσον ανακοινώσει επισήμως πως θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Καβάλας, το «χρίσμα» ενός κόμματος, ή το «επίθετο» που φέρει. Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε είπε ότι, δεν επιθυμεί να πάρει το «χρίσμα» κάποιου κόμματος, γιατί είναι ξεπερασμένη και λανθασμένη νοοτροπία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα κόμματα πρέπει να εμπιστευτούν έναν ανεξάρτητο, ή αδέσμευτο, υποψήφιο και να επιτρέψουν στα στελέχη τους, να συμμετάσχουν σε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό.

-Αν κρίνουμε από τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, το έτος 2019, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία, αλλά στήριξε για την θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον Χρήστο Μέτιο και όχι τον Χριστόδουλο Τοψίδη, που συγκρότησε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό στον οποίο συμμετείχαν και στελέχη του κόμματος. Αυτή η διάσπαση είχε ως αποτέλεσμα, ο Χρ. Μέτιος να αναζητήσει πολιτικούς συμμάχους σε άλλους πολιτικούς χώρους και ορισμένοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Στην συνέχεια, στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εντάχθηκαν και στελέχη του συνδυασμού του Χρ. Τοψίδη, τα οποία ανήκουν στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας και ανεξαρτητοποιήθηκαν. Στο τέλος, δηλαδή, επικράτησε η «κομματική πειθαρχία» και ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Χρ. Τοψίδη αποψιλώθηκε, ενόψει και των εκλογών του 2023. Θα δυσκολευτεί, πιστεύουμε, ο Χρ. Τοψίδης να προσελκύσει υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όταν και αν καταρτίσει νέο ψηφοδέλτιο.

-Από την δήλωση που έκανε ο Γιάννης Εριφυλλίδης αντιλαμβανόμαστε ότι αντιμετωπίζει την ίδια δυσκολία. Έχει κάνει κρούσεις σε κάποιους συμπολίτες, ή κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να αναμιχθούν στα κοινά του Δήμου Καβάλας, αλλά είτε περιμένουν να δούνε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ποιους από αυτούς θα στηρίξουν τα κόμματα, γιατί έπαψαν να δίνουν «χρίσματα», είτε δεσμεύονται από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν, για να ενταχθούν σε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Έτσι, καθυστερεί να «κλείσει» ο συνδυασμός και να επισημοποιηθεί η συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές.

-Είναι γεγονός πως στις εκλογές της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα ποσοστό των ψηφοφόρων συντάσσεται με τις επιλογές των προσώπων και των συνδυασμών που κάνουν τα κόμματα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο, νομίζουμε, στις περιφερειακές εκλογές. Στους Δήμους, που είναι μικρότερες κοινωνίες, το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφίζει πρόσωπα και όχι προγράμματα. Εάν κάποιος υποψήφιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στον κόσμο, ακόμα κι αν υποσχεθεί πως θα κατασκευάσει τελεφερίκ στην πόλη, για παράδειγμα, θα τον ψηφίσουν και πιθανόν να τον αναδείξουν δήμαρχο! Ο επικεφαλής που θέλει να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο για να κρατήσει τις πολιτικές ισορροπίες, θεωρούμε πως θα αποτύχει. Δεν θα αναφέρουμε απτά παραδείγματα, αλλά υπάρχουν και στον Δήμο Καβάλας! Είναι άλλο πράγμα ένα ανεξάρτητο και άλλο πράγμα ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης θέλει να γίνει επικεφαλής σε έναν αδέσμευτο συνδυασμό, με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που θα έχει την στήριξη κάποιου κόμματος;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ