• Ακούσαμε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Νομού Καβάλας να λέει, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι «παγωμένοι» και προβληματισμένοι για την επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Ποιος είναι ο λόγος να λειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για είκοσι ημέρες;», ρώτησε.
  • Καταρχάς, οι φίλοι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί θέλουν να δημιουργήσουν στους γονείς, κυρίως και στην υπόλοιπη κοινωνία ένα κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας. Έτσι, θεωρούν ότι θα στρέψουν τους πολίτες εναντίον των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης, όπως είναι και η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων (έπειτα από δύο μήνες αδράνειας). Σκοπίμως, ωστόσο, ρίχνουν την ευθύνη για την απόφαση αυτή στην κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο (παιδείας), προκειμένου να ασκήσουν κριτική και συγχρόνως, να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα. Διότι, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κανένα μέτρο που ελήφθη όταν ξέσπασε η πανδημία και λαμβάνεται από την κεντρική διοίκηση, δεν εφαρμόστηκε χωρίς την έγκριση της υγειονομικής επιτροπής των έγκριτων επιστημόνων. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, όμως αφού έχει αναλάβει μία ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και των λοιπών δομών, εγώ, ως επιστήμονας, δέχομαι τις αποφάσεις τους. Έως τώρα τα πήγαν καλά στις αποφάσεις που έλαβαν και πρέπει να σεβαστούμε την άποψη τους, γιατί πρώτοι αυτοί προσπαθούν να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία. Δεν θα πειραματίζονταν με το άνοιγμα των σχολείων, για να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τους υπόλοιπους πολίτες», δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου.
  • Η παραπάνω δήλωση είναι η καλύτερη απάντηση στους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, που «ανησυχούν» για την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων τους. Όσον αφορά την σκοπιμότητα λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην παρούσα φάση της πανδημίας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας ανέφερε ότι: «Περιμένουμε ένα νέο κύμα του ιού τον Σεπτέμβριο. Τώρα, που έχει πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας, είναι καλή εποχή για να ανοίξουν τα σχολεία και να συμμορφωθούν τα παιδιά με τους κανόνες ατομικής υγιεινής, την τήρηση της απόστασης, γιατί έτσι θα είναι εκπαιδευμένα το φθινόπωρο».
  • Το σχολείο, επομένως, εκτός από χώρος μόρφωσης (παροχής γνώσεων), είναι και «κύτταρο» που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας. Αυτές οι είκοσι ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όχι για την ολοκλήρωση του διδακτικού προγράμματος, το οποίο διακόπηκε, λόγω «ανωτέρας βίας», αλλά για να προετοιμαστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές για την ερχόμενη περίοδο και το αναμενόμενο «δεύτερο κύμα» του κορονοϊού Covid-19. Διότι, τα σχολεία δεν θα παραμείνουν συνέχεια κλειστά και το ερχόμενο φθινόπωρο, έως ότου ο ιός πάψει να μεταδίδεται, ή να βρεθεί το φάρμακο και το κυριότερο, το εμβόλιο για την προστασία του πληθυσμού. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αμφισβητούν τους πολιτικούς, αλλά οφείλουν να σεβαστούν τους επιστήμονες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ