-Μετά την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων των Δήμων, στον Δήμο Καβάλας απέμειναν μόνο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Η Δ.Ε.Υ.Α. και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., είναι Οργανισμοί ειδικού σκοπού. Ιδρύθηκαν, δηλαδή, για να επιτελέσουν συγκεκριμένο σκοπό. Η Δ.Ε.Υ.Α. έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει σκοπό την θεατρική παιδεία των δημοτών.

-Κι ενώ ήταν γνωστή, εδώ και αρκετό καιρό, η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων των Δήμων στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας δεν αξιοποίησε το νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα τον νόμο 4674 του έτους 2020, για να ιδρύσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου, που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες των καταργούμενων δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα γινόταν με ομαλό τρόπο η ένταξη των μεγάλων πολιτιστικών διοργανώσεων στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου. Ακόμα κι αν άλλαζε η δημοτική Αρχή.

-Δυστυχώς, η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Και η σημερινή δημοτική Αρχή, που είναι συνέχεια της προηγούμενης, έχει το χρονικό περιθώριο έως και την 30η Ιουνίου 2024, για να ολοκληρώσει την διαδικασία της ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού! Μακάρι να προλάβει την προθεσμία. Αλλιώς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα «φορτωθεί» και το φεστιβάλ Cosmopolis για τα επόμενα έτη! Αναρωτιόμαστε, αν δεν υπήρχε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, θα ανέθετε την διοργάνωση του φεστιβάλ Cosmopolis στην Δ.Ε.Υ.Α.;

-Το 2024, ο Δήμος Καβάλας θα επιχορηγήσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το ποσό των 100.000 ευρώ, για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ Φιλίππων και με το ποσό των 195.000 ευρώ, για την διεξαγωγή του φεστιβάλ Cosmopolis. Τα «καρπούζια» αυξήθηκαν για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το φεστιβάλ Cosmopolis ανατέθηκε προσωρινά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., είπε ο δήμαρχος. Αν δεν ιδρυθεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου, θα ισχύσει η ρήση: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»! Και τότε, θέλουμε να ακούσουμε την θέση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το οποίο δέχτηκε, κατά πλειοψηφία, την υπαγωγή ενός φεστιβάλ που δεν έχει καμία σχέση με τον ειδικό σκοπό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στον θεατρικό Οργανισμό.

-Για μία ακόμα φορά, αναδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Απέναντι στην υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοϊού covid 19 και την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, αποδείχτηκε απροετοίμαστη. Βρισκόμαστε στα μέσα του Μαΐου του 2024 και όπως ανέφερε ο δήμαρχος, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το σχέδιο για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ετοιμάζεται! Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.

-Η άποψη μας είναι, ότι στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Καβάλας, εφόσον ιδρυθεί, πρέπει να ενταχθούν τα δύο μεγάλα φεστιβάλ Φιλίππων, Cosmopolis, μαζί με το Kavala Air Sea Show, για το οποίο έπαψε να μιλάει ο Θόδ. Μουριάδης, επειδή διαφώνησε προσωπικά με τον εμπνευστή και βασικό οργανωτή, Παναγιώτη Γεωργιάδη. Μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, οι προαναφερθείσες διοργανώσεις θα πάρουν νέα ώθηση. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορεί να «σηκώσει το βάρος» της διοργάνωσης των φεστιβάλ Φιλίππων και Cosmopolis. Κι αυτό το «βάρος» επηρεάζει το πραγματικό (θεατρικό) έργο που έχει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι ζήτημα χρηματοδότησης, μόνο, από τον Δήμο. Επειδή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα λάβει 195.000 ευρώ, δεν θα διοργανώσει ένα πετυχημένο φεστιβάλ Cosmopolis. Χρειάζεται και η τεχνογνωσία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ