• Η αναφορά που έκανε ο Θόδωρος Μουριάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος» και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, στη χρησιμότητα ιδρύσεως ενός συμβουλίου νέων και στη θέσπιση αντιδημαρχίας νεολαίας, μας εξέπληξε. Διότι, απ’ όσο θυμόμαστε, επί θητείας του Κωστή Σιμιτσή στη διοίκηση του Δήμου, στην οποία ο Θ. Μουριάδης ήταν εξέχων στέλεχος (σ.σ. αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας), υπήρχε αντιδήμαρχος για θέματα νεολαίας, ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης και το λεγόμενο Τοπικό Συμβούλιο Νέων.
  • Μάλιστα, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και είχαν τον λόγο, από τον πρόεδρο, όταν ήθελαν να καταθέσουν κάποιο αίτημα, ή μία πρόταση που αφορούσε ένα ζήτημα της νεολαίας του Δήμου Καβάλας.
  • Ωστόσο, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, που ήταν πανελλαδικός θεσμός, διαλύθηκαν. Οι λόγοι, κατά την άποψη μας, είναι οι εξής. Η έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων να συμμετέχουν σ’ αυτά. Και ο κυριότερος, η χειραγώγηση των συμβουλίων από πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Η εμπλοκή τους στη λειτουργία και ειδικότερα στην ανάδειξη του διοικητικού πυρήνα του συμβουλίου, αποθάρρυνε τους νέους και τις νέες, που επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους και να προωθήσουν λύσεις για τη βελτίωση της ζωής τους.
  • Όσον αφορά την έλλειψη ενός Κέντρου Νεότητας, όπως παρατήρησε ο Θ. Μουριάδης, υπενθυμίζουμε πως υπήρχε και τέτοιο επί δημαρχίας Κ. Σιμιτσή και στεγαζόταν σε χώρο δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου. Τα όργανα αυτά, επομένως, υπήρξαν και δεν στηρίχθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.
  • Τα δύο τελευταία έτη, επίσης, έγινε ένα άλλο εγχείρημα που αφορά τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά. Πρόκειται για τη λεγόμενη «προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου», στην οποία νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες κυρίως, από τον Δήμο Καβάλας και άλλους Δήμους, συγκροτούν επιτροπές, που συνεδριάζουν για την επεξεργασία προτάσεων σε συγκεκριμένους τομείς. Στη συνέχεια, οι προτάσεις αυτές συζητιούνται στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου και ψηφίζονται.
  • Είναι μία θετική πρωτοβουλία, την οποία «αγκάλιασαν» οι νέοι άνθρωποι, αφού αποτελεί βήμα έκφρασης των προβληματισμών τους, γόνιμου διαλόγου, πολιτισμένης αντιπαράθεσης και τριβής με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Προς το παρόν, φαίνεται ότι δεν γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, γι’ αυτό και αποδίδει το εγχείρημα. Επίσης, ο Δήμος Καβάλας στηρίζει την προσπάθεια των νέων, χωρίς να παρεμβαίνει, ή να την υποδαυλίζει. Ευχόμαστε να συνεχιστεί τα επόμενα έτη, να γίνεται καλύτερη και να καθιερωθεί. Ευελπιστούμε, ακόμα, πως ο Δήμος Καβάλας, ανεξαρτήτως διοίκησης, θα είναι αρωγός στην προσπάθεια.
  • Τέλος, σχετικά με την πρόταση του Θ. Μουριάδη, για τη θεσμοθέτηση ενός διεθνούς ανταμώματος των νέων, με την μορφή κατασκήνωσης στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», για να υλοποιηθεί, πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας η παλιά στρατιωτική εγκατάσταση. Κάτι που δεν είναι ορατό, με τη μόνιμη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ