Την τιμητική μας είχαμε αυτή την εβδομάδα, ο Καθημερινός Τύπος και ο γράφων τη στήλη, αφού ο αρθρογράφος της εφημερίδας Νέα Εγνατία Μπάμπης Γαμβρέλης δις ασχολήθηκε με την αφεντιά μας. Την πρώτη φορά (την Τρίτη) μας άγγιξε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη δεύτερη φορά, (Παρασκευή) μας τύλιξε σε μια φασιστική-ρατσιστική κόλλα χαρτί, απροκλήτως, ανενδοίαστα και αναιτιολόγητα, εξαντλώντας την φασιστική νοοτροπία που του απέμεινε από το πάλαι ποτέ κομουνιστικό του παρελθόν. Για το λόγο αυτό κι εμείς με τη σειρά μας θα τον τιμήσουμε σήμερα με δύο μάλιστα σχόλια. Ένα για το ζήτημα που έβαλε την Τρίτη και ένα για το ζήτημα που έβαλε την Παρασκευή. Για τα «Λαδάδικα», λοιπόν:

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι σκοπεύει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπλασης της γνωστής ως πλατεία Μακέδου, δεδομένου ότι εκεί είναι σήμερα μια νεκρή και σκοτεινή περιοχή, σχεδόν στο κέντρο της πόλης της Καβάλας. Φιλοδοξία της είπε είναι, να πάρει ζωή αυτή η περιοχή και λόγω των καπναποθηκών από τις οποίες περιβάλλεται, μπορεί να γίνει πόλος έλξης των καβαλιωτών και πολλών ξένων επισκεπτών, κατά το παράδειγμα, των «Λαδάδικων» της Θεσσαλονίκης που μια υποβαθμισμένη περιοχή αξιοποιήθηκε και αναπτύχθηκε. Γράφει ο Μπάμπης Γαμβρέλης, ότι αγνοεί την πατρότητα του κειμένου που διαβάζει στην εφημερίδα μας και ελπίζουμε να μην υπονοεί τίποτα προσβλητικό, δεδομένου ότι ο Κώστας Κοϊβέρογλου ξενυχτάει κάθε φορά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για να κάνει το ρεπορτάζ. Η εφημερίδα μας, επαίνεσε την πρωτοβουλία αυτή της Δημάρχου, και ευτυχώς που δεν είδε τους επαίνους, γιατί τότε ποιος μας έσωζε από τις ειρωνείες του Μπάμπη Γαμβρέλη.

Στις 477 λέξεις του κειμένου του, στην Νέα Εγνατία, δεν μπόρεσε να προσθέσει μερικές ακόμη για να κάνει μια δική του πρόταση, αφού το έντιμο είμαι, πως όποιος προσπαθεί να αποδομήσει (και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα) τις προσπάθειες άλλων, θα πρέπει να προτείνει και εναλλακτικές. Φαίνεται, πως ο ίδιος προτιμάει να συνεχίσει να παραμένει στην εγκατάλειψη, στην οποία  χρόνια τώρα βρίσκεται η πλατεία Μακέδου. Ολόκληρη η πλατεία, ίσως γνωρίζει, ότι είναι ιδιοκτησία ιδιώτη και όχι του Δήμου, όπως άλλωστε και οι γύρω καπναποθήκες. Οπότε ο Δήμος μάλλον υποστηριχτικό ρόλο θα μπορεί να έχει στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής αυτής. Γιατί νομίζει, πως όταν η Δήμαρχος ευαγγελίζεται ανάπτυξη, θεωρεί αυτομάτως ότι θα γίνουν εκεί κέντρα διασκέδασης και κωλάδικα;;; Στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν διάφορα καταστήματα, που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής, όπως σοβαρά εστιατόρια, καφέ πολυτελείας, αλλά και πιο λαϊκά, ένα τάνγκο μπαρ και χώροι που είναι στη χρήση πολιτιστικών Συλλόγων.

Κανείς, δεν νομίζουμε ότι σκέφτεται ότι με τις παρεμβάσεις του εκεί, θα αγνοήσει την Εφορεία Νεωτέρων μνημείων και θα επιχειρήσει αλλαγές των διατηρητέων στοιχείων των καπναποθηκών. Και να το σκεφτεί αυτό κάποιος, δεν θα το καταφέρει, δεδομένου ότι υπάρχουν αυστηροί νόμοι που τις προστατεύουν. Όσο για την αντ’ αυτής ανάπλαση που προτείνει στους παλιούς οίκους ανοχής πίσω από τις Καμάρες Καβάλας, εμείς θα την υποστηρίζαμε, αλλά αυτή δεν απαντάει για το τι πρέπει να γίνει με την ιστορική πλατεία Μακέδου… Και τι προτείνει ο Μπάμπης Γαμβρέλης να γίνει εκεί, επειδή, πράγματι, είναι το σύμβολο καπνεργατικών αγώνων; Να την αφήσουμε στην ησυχία της, στα σκοτάδια της, στη βρωμιά της, στα ΙΧ αυτοκίνητα που παρκάρουν γύρω της, να κάνουμε κενοτάφιο των αγωνιστών και γύρω γύρω ένα απέραντο μουσείο και τις νύχτες να ακούγονται οι ιαχές των καπνεργατικών διαδηλώσεων;;; Τι ακριβώς θέλει ο αγαπητός μας Μπάμπης;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ