-Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 άρχισαν τα (δια ζώσης) μαθήματα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας. Γίνεται μία συζήτηση, πάλι, για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και των μαθητριών προς και από τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει ανησυχία για τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του covid-19.

-Στις δηλώσεις που έκαναν, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης και οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ Υπεραστικών και Αστικών Γραμμών και του συνεταιρισμού Eurotaxi, είπαν πως η μεταφορά των μαθητών και των μαθητριών θα γίνεται με ασφάλεια και με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όσο επικίνδυνη είναι η διδασκαλία στη σχολική αίθουσα, για τη διασπορά του covid-19, είναι και η μετακίνηση των μαθητών και των μαθητριών με τα λεωφορεία και τα ταξί.

-Μπορεί ο οδηγός ενός λεωφορείου, να ελέγξει αν όλοι οι επιβάτες, όχι μόνο οι μαθητές, φορούν την μάσκα, όπως προβλέπεται, σε όλη τη διαδρομή; Εκείνο που ελέγχουν είναι, αν ο επιβάτης εισέρχεται στο λεωφορείο φορώντας μάσκα. Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκεται μέσα στο λεωφορείο δεύτερος εργαζόμενος του ΚΤΕΛ, ο οποίος θα «επιτηρεί» τους επιβάτες για την μάσκα, ο καθένας και η καθεμία έχουν την «ατομική ευθύνη» για την τήρηση του συγκεκριμένου μέτρου προφύλαξης.

-Ακόμα και σε ένα λεωφορείο με μικρότερη πληρότητα, λιγότερους επιβάτες δηλαδή, αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα, ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι υψηλός. Συνήθως, η μετάδοση μιας νόσου γίνεται όταν δεν λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα, λόγω του εφησυχασμού του κοινού.

-Από την άλλη, λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης, τα ΚΤΕΛ Υπεραστικών και Αστικών Γραμμών έκαναν περικοπή στα καθημερινά δρομολόγια. Τα λιγοστά λεωφορεία κυκλοφορούν με χαμηλές πληρότητες. Εάν οι μαθητές και οι μαθήτριες δείξουν σεβασμό στους υπόλοιπους επιβάτες και συμμορφωθούν με το μέτρο της χρήσης μάσκας, θεωρούμε πως η μεταφορά θα γίνεται ομαλά.

-Εάν παρατηρείται υψηλή πληρότητα στα δρομολόγια, κάτι που θεωρούμε δύσκολο τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία και αποχώρησης των μαθητών από αυτά, νομίζουμε πως μπορεί να γίνει ένα επιπλέον δρομολόγιο, ή να προβλεφθεί τμηματική προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών.

-Επίσης, σε κάθε ταξί θα εισέρχονται έως και τέσσερις μαθητές-μαθήτριες. Μπορούν να συνεννοηθούν, επομένως, οι μαθητές και ο οδηγός, να είναι τα ίδια άτομα μέσα στο ταξί έως τη λήξη της σχολικής περιόδου. Έτσι, αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ τους, να απομονωθεί αμέσως και να ακολουθήσει γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών του.

-Πρέπει να αντιληφθούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ότι, χωρίς τη συνεργασία όλων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, είτε την σχολική, είτε την εργασιακή, είτε στην οικογένεια, είτε στον κοινωνικό περίγυρο. Όπου χρειάζεται να γίνει αύξηση των δρομολογίων και να χρησιμοποιηθούν περισσότερα λεωφορεία, ή ταξί, θα γίνει με σωστό προγραμματισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.