-Ήταν ζήτημα μιας υπογραφής! Αναφερόμαστε στον υπουργό εθνικής άμυνας και βουλευτή Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα σε ιδιώτη. «Είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί εδώ και μία δεκαετία την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, μετά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο γραφείο του υπουργού.

-Το αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα μπορούσε να παραχωρηθεί (στην Egnatia Aviation) πολύ καιρό πριν η Fraport, που ανέλαβε την διαχείριση του αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος», «ασκήσει βέτο» για την απαγόρευση κάθε πτητικής δραστηριότητας σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων γύρω από τον αερολιμένα. Τότε, ωστόσο, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα. Αναφέρουμε την πολιτική βούληση, διότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος πείστηκε και έβαλε την υπογραφή του, για να γίνει ο δημόσιος διαγωνισμός. Αν ήταν άλλος στην θέση του υπουργού, μη Καβαλιώτης, δεν πιστεύουμε πως θα υπέγραφε.

-Το έχουμε δει, άλλωστε, στην περίπτωση του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», στην οποία, σημειωτέον, δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τους πρώην υπουργούς εθνικής άμυνας, προκειμένου να παραχωρήσουν την στρατιωτική εγκατάσταση στον Δήμο Καβάλας. Έως ότου αυτή, με πολιτική απόφαση πάλι, παραδόθηκε στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, για να δημιουργηθεί η δομή φιλοξενίας μεταναστών.

-Η παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου στο Υπουργείο εθνικής άμυνας, είναι η τελευταία ευκαιρία, ίσως, για την παραχώρηση του παλιού στρατοπέδου στο Περιγιάλι. Με λύπη βλέπουμε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία πίεση προς την κεντρική διοίκηση, για την κατάργηση, ή την μεταφορά της δομής μεταναστών, που αποτελεί αντικειμενικό εμπόδιο στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στον Δήμο Καβάλας. Δεν βλέπουμε την ίδια ζέση από τους τοπικούς άρχοντες, να γίνει σεβαστή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την απομάκρυνση της δομής από τον αστικό ιστό της Καβάλας. Κάτι που βολεύει τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο οποίος απέφυγε την πίεση ρίχνοντας το «μπαλάκι» στις τοπικές Αρχές, για να του προτείνουν κατάλληλο χώρο για την μετεγκατάσταση της δομής.

-Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής αδυνατεί να βρει διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στα οποία θα στεγάσει τις οικογένειες των μεταναστών που διαμένουν στην δομή του Περιγιαλίου. Υπάρχουν σχετικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μπορούν να συναφθούν συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον ίδιο σκοπό. Γιατί οι οικογένειες μεταναστών να «μοιραστούν» σε διαμερίσματα στην Ελλάδα και όχι σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ίδια χρηματοδότηση; Θα χάσουν έσοδα, από τα ενοίκια, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων; Δηλαδή, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών γίνεται για το οικονομικό κέρδος των εμπλεκόμενων; Και οι διακινητές παράνομων μεταναστών κερδίζουν χρήματα, αλλά είναι ηθικό αυτό που κάνουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ