Από 22 έως και 29 Σεπτεμβρίου 2019: Στη Θάσο θα πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο φεστιβάλ «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει»

0

Μεταξύ 22 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί το 7ο πανελλήνιο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας «ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες υπαίθρου σε 7 πόλεις της Ελλάδας αρχίζοντας από τα Χανιά, συνεχίζοντας στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Δίον, το Ναύπλιο, την Πρέβεζα και καταλήγοντας στη Θάσο. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στη Θάσο, νέα αδελφοποιημένη πόλη, θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα με εκπαιδευτικές περιπατητικές διαδρομές σε πολιτιστικά μνημεία του νησιού, καλλιτεχνικές δράσεις και εκπαιδευτικό συμπόσιο με τρεις κύριες θεματικές ενότητες, την ιστορία και τις προοπτικές διάδοσης της νοηματικής γλώσσας, τη φυσική άσκηση και τη διατροφή σε ειδικούς πληθυσμούς και το νεοσύστατο δίκτυο κοινοτικής ενδυνάμωσης και ενταξιακής κουλτούρας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, το νησί της Θάσου θα φιλοξενήσει άτομα με ειδικές ανάγκες απ’ όλη την Ελλάδα και από έξι χώρες του εξωτερικού, τους συνοδούς τους, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου ειδικής αγωγής και νοηματικής. Το πρωί του Σαββάτου θα αφιερωθεί στη ξενάγηση αρχαιολογικών χώρων, του αρχαιολογικού μουσείου Θάσου και του ιστορικού ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λιμένος. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο Εσπερινός και το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Θασίου του νεομάρτυρος, στο χωριό της καταγωγής του, στις Μαριές και ακολούθως μουσικοχορευτική εκδήλωση στο «Παλατάκι» των Λιμεναρίων με τίτλο: «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ», με τον πρωτοψάλτη του ιερού προσκυνηματικού ναού Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης, Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ, αφιερωμένη στη γενοκτονία του Μικρασιατικού ελληνισμού. Η βραδιά θα κλείσει με καλλιτεχνικές δράσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις χώρες του εξωτερικού, καθώς και με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα του «Καλογερικού» στον Λιμένα με το 7ο διεπιστημονικό συμπόσιο «Ο ρόλος της δια βίου μάθησης και της διάδοσης της νοηματικής γλώσσας στην ποιότητα ζωής κωφού και βαρήκοου πληθυσμού», στο οποίο θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα. Την έναρξη του συμποσίου θα κηρύξει ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος. Όλες αυτές οι δράσεις συνάδουν με το πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών, της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου 2019). Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ο Δήμος Θάσου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ