Αναμένεται κι άλλο πλήγμα στον τοπικό τύπο. Κλείνει στο τέλος του μήνα ιστορική εφημερίδα

0

Πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόκειται να κλείσει μια ιστορική καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας και πολύ λυπηθήκαμε. Είναι αλήθεια, ότι η οικονομική κρίση, έπληξε σε απίστευτο βαθμό τον Περιφερειακό τύπο και βέβαια και τις εφημερίδες της Καβάλας. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν δεν ήταν συνηθισμένα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν πολλαπλάσια, δεδομένου, ότι οι εφημερίδες της Περιφέρειας είχαν μικρή έμμεση ενίσχυση από το κράτος, με κάποιες διευκολύνσεις, όπως άλλωστε γίνεται στον Περιφερειακό τύπο σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, επειδή δεν είναι δυνατόν να στηριχθούν με τους όρους της αγοράς.

Ο Περιφερειακός τύπος είναι απόλυτα αναγκαίος για να λειτουργήσει η δημοκρατία, για να μπορεί να έχει πρόσβαση ακόμη και ο άνθρωπος του χωριού, να πει το παράπονό του, ή το πρόβλημά του, να ελεγχθεί η τοπική εξουσία να υπάρχει διαφάνεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ο Περιφερειακός τύπος στηρίζεται από την κεντρική και την τοπική εξουσία. Εδώ και αρκετά χρόνια, το διαπλεκόμενο κράτος, φοβούμενο τον έλεγχο, αποφάσισε να περιορίσει τις όποιες παροχές είχαν οι εφημερίδες της επαρχίας για να μπορούν να λειτουργούν.

Στη συνέχεια, όταν προέκυψε η οικονομική κρίση, αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς ωστόσο, να αρθούν και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις με τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις είχαν φορτώσει, όπως η υποχρέωση να έχουν συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων και να πιστοποιούνται κάθε χρόνο για να μπορούν να παίρνουν τα ψίχουλα από τη δημοσίευση των ελάχιστων, τώρα πιά, διακηρύξεων και προκηρύξεων, ενώ αποκλείστηκαν από την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών.

Ο «Καθημερινός Τύπος», η δική μας έντυπη έκδοση σταμάτησε το 2013, μετά από δέκα χρόνια έκδοσης και ήταν η πρώτη εφημερίδα της Καβάλας που σταμάτησε την έντυπή της έκδοση. Λόγω των ισχνών οικονομικών μας, παραδεχθήκαμε με θάρρος ότι δεν έχουμε μυστικά κονδύλια, ούτε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την έκδοση και προκειμένου να συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε, αποφασίσαμε και την συνεχίσαμε αποκλειστικά διαδικτυακά.

Νομίζουμε, ότι κι άλλες τοπικές εφημερίδες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια περισσότερα προβλήματα απ’ όσο δείχνουν και φοβόμαστε ότι το παράδειγμα της ιστορικής εφημερίδας που προαναφέραμε και κλείνει, θα ακολουθήσουν κι αυτές… Οι μόνοι που θα χαρούν από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι τα λαμόγια που καιροφυλακτούν να «αλωνίσουν» και να μην βρίσκεται κανείς να τους αποκαλύψει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ