• Η δήλωση του Γιώργου Καλαντζή, έμπειρου πολιτικού, πρωτοκλασάτου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιου βουλευτή (Νομού Καβάλας) στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ότι η ονομασία του κράτους των Σκοπίων (σ.σ. βόρεια Μακεδονία) δεν αλλάζει, είναι κυνική. Απαντώντας στην ερώτηση του «Κ.Τ.», τι σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, εάν εκλεγεί επόμενη κυβέρνηση, με τη «συμφωνία» των Πρεσπών, την οποία θεωρεί εθνικά επιζήμια, είπε: «Το όνομα είναι δεδομένο. Θα διαπραγματευτούμε, μόνο, τα «σκοτεινά» σημεία της συμφωνίας», εννοώντας την παραχώρηση της (μακεδονικής) εθνότητας και γλώσσας.
  • Νωρίτερα, θύμισε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ότι η Νέα Δημοκρατία προώθησε τη συμφωνία για τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, αλλά ο Κώστας Καραμανλής «έκανε πίσω» και δεν υπογράφηκε η συμφωνία, γιατί η πλευρά των Σκοπίων ήθελε την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.
  • Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επομένως, έβγαλε από τη δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, αφού η συμφωνία με τους Σκοπιανούς, υπό την αιγίδα των «μεγάλων δυνάμεων», είχε δρομολογηθεί, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα υπήρχε στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία, απλά, διαφωνεί σε μερικά επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά δέχεται ως τετελεσμένη (και επουσιώδη) την ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία.
  • Κατά την άποψη του Γ. Καλαντζή, ο οποίος έκανε «κήρυγμα» στους βορειοελλαδίτες ψηφοφόρους, ότι είναι αδιανόητο να ψηφίσουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Σκοπιανοί δεν μπορούν να αποκαλούνται «Μακεδόνες», γιατί δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική γλώσσα. Γιατί, όμως, να υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία του γειτονικού κράτους, αφού δεν υφίσταται το αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, σε τμήμα του οποίου κατοίκησαν, χίλια έτη αργότερα, οι σλάβοι; Με το ίδιο σκεπτικό, οι λαοί που υπάγονταν στις μεγάλες αυτοκρατορίες (Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική), θα μπορούσαν να αποκαλούνται Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, ή Οθωμανοί, επειδή τα εδάφη τους έγιναν προσάρτηση των αυτοκρατοριών που διαλύθηκαν.
  • Ο Γ. Καλαντζής και αρκετοί άλλοι, κάνουν το λάθος να συνδέουν τον τόπο που κατοικεί κάποιος με τον εθνικό προσδιορισμό του. Οι Μακεδόνες λέγονται έτσι, γιατί κατοικούν στην Μακεδονία, οι Θράκες το ίδιο, οι Ηπειρώτες, οι Θεσσαλοί κ.ο.κ., είπε. Οι Μακεδόνες δεν λέγονται έτσι, γιατί ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Οι Μακεδόνες, οι Θράκες, οι Θεσσαλοί κ.λπ., ήταν αρχαία ελληνικά φύλα, που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έδωσαν τις αντίστοιχες ονομασίες.
  • Η ενορχηστρωμένη και λυσσαλέα προσπάθεια του διεθνή παράγοντα, να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή οποιοδήποτε παράγωγο, όπως «βόρεια Μακεδονία», δεν αφορά στην αποκατάσταση κάποιας ιστορικής αδικίας σε βάρος των Σκοπιανών, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, της αμφισβήτησης των συνόρων που διαμορφώθηκαν με Συνθήκες και, τελικά, της ανακατάταξης που άρχισε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
  • Το δυστυχές είναι, ότι στο σχέδιο αυτό συμπράττουν με μεγάλη προθυμία και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, που θεωρείται (αδιαφιλονίκητο) φαβορί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, δεν θα βάλει βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «βόρεια Μακεδονία», αλλά θα χρησιμοποιήσει το βέτο ως μέσο πίεσης, για να αποσυρθούν οι γείτονες από τη διεκδίκηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνηθεί την ένταξη της «βόρειας Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα πει ότι εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με την ίδια ονομασία.
  • Το ερώτημα είναι, πως θα εμπιστευτούν οι βορειοελλαδίτες και οι Έλληνες για κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, που δεν τολμούν να ασκήσουν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, παρά μόνο να διαπραγματευτούν ορισμένα «σκοτεινά» σημεία μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας; Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης, εφόσον θα έχει την αυτοδυναμία, δηλαδή την πλειοψηφία των εδρών, δεν κάνει αυτό που κατηγορούσε ότι δεν έκανε η σημερινή κυβέρνηση; Δηλαδή, να επαναφέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο, ώστε να κυρωθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και με τις αλλαγές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, ή να θέσει τις προτάσεις αυτές στην κρίση του ελληνικού λαού, με δημοψήφισμα, πριν πάει για να διαπραγματευτεί με τους Σκοπιανούς για τα «σκοτεινά» σημεία;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ