Το «κόστος» της καθαριότητας του νοσοκομείου Καβάλας: Με εργολάβο 1,4 εκ. ευρώ, με ατομικές συμβάσεις εργαζομένων κάτω από 1 εκ. ευρώ

0

Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, όσον αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, την σίτιση και την φύλαξη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, που λήγουν στο τέλος του έτους (2021), ζητάει από τον υπουργό υγείας με ερώτησή της, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει την συμβολή των συμβασιούχων, για την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου στην περίοδο της πανδημίας, συνεισφορά που αναγνώρισε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. «Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση των συμβάσεων τους, καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων της χώρας, ανάμεσά τους και το νοσοκομείο Καβάλας, για να δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μία περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του νοσοκομείου Καβάλας, η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται με την ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με κόστος σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.

Εξάλλου, η Σ. Ελευθεριάδου τονίζει ότι, με τον εργολάβο, οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα «κόστιζαν» στο νοσοκομείο Καβάλας 1.416.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων, οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν 820.000 ευρώ. Για τους λόγους αυτούς, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό:

-Θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του νοσοκομείο Καβάλας;

-Για ποιο λόγο προωθείται η είσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους;», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ