Η νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με μία ιδεοληπτική κίνηση, καταργεί, πριν αρχίσει τη λειτουργία του, το τμήμα Γεωλογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα την Καβάλα. Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, με τίτλο: «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», καταργούνται, αναίτια, 37 νέα τμήματα Α.Ε.Ι. Είχε προηγηθεί η επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας 60 διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. (μεταξύ αυτών και τμημάτων που θα λειτουργούσαν στην Καβάλα), η κατάργηση της Νομικής σχολής Πάτρας, καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Νέα Δημοκρατία διαλύει τη δημόσια παιδεία προς όφελος των ιδιωτών. Βάζει από την «πίσω πόρτα» την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων και εγκλωβίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες, μειώνοντας τα τμήματα στα Α.Ε.Ι. Επίσης, καταρρίπτει τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αμφισβητώντας τη δυνατότητα τους να ορίζουν το δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό.

Η κατάργηση του τμήματος Γεωλογίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., είναι πισωγύρισμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης και υποβαθμίζει τη δυναμική των νέων τμημάτων που φέτος, για πρώτη φορά, δέχτηκαν φοιτητές και φοιτήτριες. Η Καβάλα, μαζί με άλλες πόλεις, κυρίως της περιφέρειας, θα υποστούν, αν δεν αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.), που αναφέρει τα ακόλουθα: «H κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Bουλή, νομοσχέδιο με νέες αρνητικές ρυθμίσεις, που πλήττουν βάναυσα τη δημόσια εκπαίδευση. Προχωρά στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων, με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα, που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Στα βήματα προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων, που με τον ν.4635/30.10.2019 διαθέτουν, πλέον, επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών Α.Ε.Ι., θα θεωρούνται και τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Η κυβέρνηση παρακάμπτει πλαγίως το άρθρο 16, που δεν μπορεί να αλλάξει με συνταγματική αναθεώρηση. Η Ν.Δ. αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης, για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία. Η χρηματοδότησή της μειώνεται στον προϋπολογισμό του 2020, σχολεία παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και φαντάροι διδάσκουν πληροφορική στην Κάσο. Η Ο.Λ.Μ.Ε. καλεί τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ΠΟΣΔΕΠ, αλλά και όλους τους φορείς και τους πολίτες να αντιδράσουν άμεσα, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου».

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Καβάλας, θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως και τις 2μ.μ., καθώς και διαμαρτυρία στην είσοδο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στις 12:30μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ