Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα, ίσως και στον υπόλοιπο κόσμο, ο εργοδότης να στηρίζει την αγωγή που κατέθεσε εργαζόμενος σε βάρος του, με σκοπό να εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματά του. Η (εργασιακή) σχέση μεταξύ της διοίκησης και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας αντιμετωπίζει πρόβλημα, το οποίο έγινε εντονότερο τα τελευταία έτη, παρά τη διάθεση της δημοτικής αρχής να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και είκοσι δύο καθηγητές του Ωδείου κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Δήμου Καβάλας, με σκοπό την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε ορισμένου χρόνου. Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, με νομικούς συμβούλους, τον πρόεδρο του Δ.Ω.Κ. και τη δήμαρχο, για την επίλυση του προβλήματος στη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής των μισθών, οι καθηγητές δεν πήραν πειστικές απαντήσεις.

Έτσι, αποφασίστηκε, με την προτροπή της δημάρχου και τη στήριξη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένου, να προσφύγουν οι καθηγητές στη Δικαιοσύνη. «Ως μοναδική λύση, για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου, προκρίθηκε η κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μέσω της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένουχρόνου σε αορίστου. Αυτό είναι εφικτό, μόνο μέσω αγωγής κατά του εργοδότη φορέα, αφού διαχρονικά τα δικαστήρια, είναι αποκλειστικά αρμόδια να κρίνουν εάν οι συμβάσεις μας υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες», ανέφερε ο Γ.Ι. Παπαδόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.

«Επιθυμία μας είναι, εξαρχής να έχουμε δίπλα μας τους πάντες, για να υποστηρίξουν με έργα την προσπάθειά μας. Παραβλέπουμε τις αστοχίες και τα λάθη ορισμένων, κοιτώντας μόνο τα θετικά. Και κυρίως, εκτιμούμε ότι όλοι οι σώφρονες Καβαλιώτες, θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν την προσφορά μας και το δίκαιο αίτημά μας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία μας», πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ. και ζήτησε από την απερχόμενη δημοτική αρχή και όλους τους υποψήφιους δημάρχους, να δηλώσουν εγγράφως τη στήριξη στο δικαστικό αγώνα των καθηγητών. «Υπάρχει μία νέα ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας, πλην της δημάρχου την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού ωδείου, Θόδωρος Τζατζάρης. Οι υποψήφιοι εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη στην πρωτοβουλία των καθηγητών, αλλά έθεσαν και πολιτικά ζητήματα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος, ωστόσο, δήλωσε προσβεβλημένος, γιατί οι καθηγητές ζήτησαν βοήθεια και μάλιστα έγγραφη δέσμευση μερικές ημέρες πριν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπογράψει την έγγραφη στήριξη μετά τις εκλογές. Το λόγο πήραν, επίσης, οι: Βαγγέλης Παππάς, Άρης Βέρρος, Χρήστος Ποτόλιας και Θόδωρος Μουριάδης, ενώ ο Θ. Τζατζάρης εξήγησε γιατί δεν παραχωρήθηκε η αίθουσα «Γ. Παπαϊωάννου» για τη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Να αναφέρουμε ότι, η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2019 και αρκεί η απόφαση του δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό, για να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών του Δ.Ω.Κ. Στη συνέντευξη Τύπου ζητήθηκαν τα ακόλουθα από τους τοπικούς άρχοντες:

-Να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία προ των εκλογών και κυρίως μετά τις εκλογές.

-Σε περίπτωση που κληθούν, να καταθέσουν υπέρ των καθηγητών υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι που έχει υποστηρίξει το 2015 ενώπιον του διευθυντή κι ένας εκ των νομικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας.

-Όποιοι κι αν είναι οι συσχετισμοί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάθε παράταξη της διοίκησης που θα προκύψει, να αποδεχθεί την πρωτοβάθμια απόφαση, εφόσον αυτή δικαιώσει τους καθηγητές και να παραιτηθεί από την άσκηση έφεσης.

-Οι διοικήσεις του Ωδείου και του Δήμου, να μη καταθέσουν, μέσω του νομικού συμβούλου τους, αίτημα αναβολής της δίκης για οποιονδήποτε λόγο.

-Μετά τις εκλογές και πριν από την ανάληψη της νέας διοίκησης τον Σεπτέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου, να λάβει απόφαση αποδοχής της αγωγής, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ