Στις δασικές πυρκαγιές και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ρίχνουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, την ευθύνη για τις πλημμύρες στο νησί της Θάσου και αλλού. Βεβαίως και έχουν δίκιο, αλλά νομίζουμε ότι ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες έχουν όσοι αυθαίρετα οικοδόμησαν δίπλα και πάνω σε ρέματα και ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες έχουν αυτοί που ενώ έπρεπε να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, το επέτρεψαν. Θα λογοδοτήσει κανείς απ’ αυτούς, για την καταστροφή που επέφεραν;;;

Ο «βιασμός της φύσης» δεν είναι απλώς ένα ευφυολόγημα, αλλά η η ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας. Όταν βλέπουμε την κλίση των πρανών ενός ρέματος, δεν χρειάζεται και καμιά φιλοσοφία να σκεφτούμε, ότι η φύση προσδιόρισε το πλάτος των ρεμάτων στην διάρκεια πολλών χρόνων από μόνη της. Το πλάτος του επάνω μέρους των ρεμάτων το προσδιόρισε η ίδια η φύση. Δηλαδή, μπορεί να ανοίχθηκε το συγκεκριμένο ρέμα με έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να συμβαίνουν κάθε 50 ή 100 χρόνια. Αψηφώντας αυτόν το κίνδυνο, πάρα πολλοί, πηγαίνουν και μπαζώνουν τα πρανή των ρεμάτων και κτίζουν εκεί επεκτείνοντας τα κτήματά τους. Το αποτέλεσμα, όταν θα Κατέβει το πολύ νερό από τα γύρω βουνά, είναι να πλημμυρίσουν οι ίδιοι να πέσουν τα σπίτια τους και να καταστραφούν και άλλες περιουσίες, από όπου θα εκτραπεί το νερό της βροχής.

Ενδεικτικά, αναδημοσιεύουμε δυο φωτογραφίες από σχετικά ρεπορτάζ των πλημμυρών της Θάσου, στις οποίες θα σας ζητήσουμε να προσέξετε ορισμένες «λεπτομέρειες».

Δεν γνωρίζουμε το ακριβές σημείο, ούτε θέλουμε να στοχοποιήσουμε τους συγκεκριμένους υπεύθυνους, γιατί δεν αποτελούν μοναδικές, αλλά είναι συνηθισμένες περιπτώσεις.

Στη μια φωτογραφία, βλέπουμε ότι το προϋπάρχον ρέμα σχεδόν αποκλείστηκε τελείως. Αριστερά, βλέπουμε ότι ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου κτίσματος, έστησε μέσα στο ρέμα, μια πρόχειρη κατασκευή, πιθανόν αποθήκη. Δεξιά, ο άλλος ιδιοκτήτης επέκτεινε την κτιστή περίφραξη του κτίσματός του, και μπροστά στη φωτογραφία φαίνεται ότι με μπετόν είχε καταργήσει σχεδόν τελείως το ρέμα.

Στην άλλη φωτογραφία, διαπιστώνουμε, ότι ο ίδιος ο Δήμος, ή οι περίοικοι, κατασκεύασαν δρόμο, στο μισό σχεδόν πλάτος του ρέματος, με αποτέλεσμα, τώρα που έβρεξε πολύ, η ροή του νερού, να παρασύρει τον δρόμο, όπως ήταν λογικό. Φαίνεται, πως δεν ήταν εύκολο ο δρόμος να κατασκευαστεί στον χώρο που είναι περιφραγμένος, επειδή ίσως ο ιδιοκτήτης του, «είχε μπάρμπα στην Κορώνη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.