Αν και δεν πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα των ντιμπέιτ γενικώς, αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται ότι υπήρξε μια ισορροπία, ανάμεσα στην αυστηρότητα του χρονομέτρου και την αποτελεσματικότητα του διαλόγου. Μιλάμε, βέβαια για το ντιμπέιτ του ENA CHANNEL της Καβάλας στην εκπομπή Εξελίξεις του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ.

Γενικώς, ο έμπειρος δημοσιογράφος, κατάφερε να επιβληθεί σε επτά καλεσμένους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Καβάλας, σχεδόν όλοι, έντονες προσωπικότητες και να συντονίσει άψογα την εκπομπή. Αν και κατηγορήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι έδωσε περισσότερο χρόνο, στην Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, από τον Βαγγέλη Παππά, ο οποίος είπε, «να μην «παίζει» και πολύ με το μαύρο» (μαύρα ρούχα φορούσε η Δήμαρχος), ωστόσο, ήταν η μόνη από την οποία αφαίρεσε πολύ άκομψα τον λόγο, ζητώντας αργότερα συγνώμη για την κακή συμπεριφορά του.

Το πρώτο ευτράπελο, ήταν αυτό που είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος, στην πρώτη απάντησή του. Δήλωσε, ότι μετά τις εκλογές, θα κοιτάξει για μια βδομάδα να «ξελαμπικάρει» και μετά θα ξεκινήσει την δουλειά στον Δήμο… Η αναφορά του προκάλεσε θυμηδία στους παρευρισκόμενους και στους τηλεθεατές, και ο ίδιος αισθάνθηκε άσχημα, επειδή, δεν ήταν στην πρόθεσή του να αστειευτεί, αλλά το είπε πολύ σοβαρά.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ, θα λέγαμε, ότι νικητές βγήκαν η Δήμητρα Τσανάκα και ο Άρης Βέρρος. Όλοι οι άλλοι έμειναν πολύ πίσω. Η Δήμητρα Τσανάκα, δεν έπεσε στην παγίδα να είναι απολογούμενη, ως διοίκηση, αλλά με θάρρος, και γνώση, αντιμετώπισε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν. Ο Άρης Βέρρος, ίσως λόγω της εμπειρίας του, των τόσων χρόνων στην αυτοδιοίκηση, είχε πολύ καλή παρουσία, με ήπιες ερωτήσεις και αναφορές και πολύ καλή και γλυκιά εμφάνιση. Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μετά το πρώτο διάλειμμα παραπονέθηκε, ότι η κάμερα τον έβγαζε πολύ σκοτεινό, (έτσι του είπαν οι συνεργάτες του στους οποίους τηλεφώνησε στο διάλειμμα), αλλά νομίζουμε, ότι η κακή παρουσία του, είχε να κάνει, με το ότι έδειχνε πολύ αγχωμένος σχεδόν πανικόβλητος. Γενικά ο Μάκης στις προσωπικές του σχέσεις κερδίζει με το χαμόγελό του και την δημοσιοσχετίστικη συμπεριφορά του στους συμπολίτες μας, αλλά εκείνο το βράδυ της Δευτέρας, ατύχησε. Είχε μεγάλη δυσκολία (ως συνήθως) στον προφορικό λόγο, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να έχει μπροστά του κείμενα να διαβάσει, (παρά μόνο κάτι σημειώσεις) ούτε είχε το κινητό του για να δέχεται γραπτά μηνύματα από τους συνεργάτες του, αφού τα κινητά όλων είχαν κρατηθεί από τον συντονιστή δημοσιογράφο, πριν την έναρξη του ντιμπέιτ.

Κατά τον σχεδιασμό της εκπομπής ο Χρ. Ποτόλιας και ο Άρης Βέρρος, απείλησαν ότι δεν θα παραβρεθούν στην συνέντευξη, αν καλεσμένος θα ήταν και ο υποψήφιος Δήμαρχος της Ελληνικής Αυγής (Χρυσής Αυγής) ο Δημήτρης Βογιατζής, πράγμα που αποδέχθηκε το κανάλι, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι και ο υποψήφιος αυτός δεν κλήθηκε.

Όλοι ήταν συναινετικοί σε πιθανή μελλοντική συνεργασία, λόγω «Κλεισθένη», σχεδόν με όλους, εκτός από τον Μάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος, μόνο για τον Άρη Βέρρο, είχε να πει, έστω ένα καλό λόγο και για κανέναν άλλον. Η δε Δήμητρα Τσανάκα, όταν στο τέλος της ζητήθηκε να κάνει χαρακτηρισμούς για τους συνυποψηφίους της, για όλους είχε να πει, μόνο καλά λόγια, δείχνοντας την διάθεσή της να συνεργαστεί μαζί τους, μετεκλογικά.

Ο Χρ. Ποτόλιας, ήταν ο γνωστός Χρήστος ο κομμουνιστής, ακριβώς όπως τον έχουμε συνηθίσει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προτάσσοντας πάντα με ξύλινο λόγο της καθιερωμένη γραμμή του ΚΚΕ.

Ο Θόδωρος Μουριάδης, έδειξε να κλείνει (και να ελπίζει) περισσότερο σε μετεκλογική συνεργασία με τη Δήμητρα Τσανάκα, και λιγότερο με οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Ήταν ήπιος, (από χαρακτήρα) περιγραφικός, στρογγυλεύοντας τις εκφράσεις του, και προσπάθησε ανεπιτυχώς να υπερασπιστεί την διοίκηση του Κωστή Σιμιτσή και τη δική του θητεία ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ως παρουσία επίσης δεν κέρδισε στο ντιμπέιτ, πέρα από την σοβαρότητα της παρουσίας του.

Ο Βαγγέλης Παππάς, έδειξε διάθεση να συνεργαστεί με όλους και ιδιαίτερα με τη Δήμητρα Τσανάκα, αν και δεν άφησε έξω από το στούντιο, τις γνωστές «δυναμικές» προτάσεις του στο πλαίσιο των διεκδικήσεων.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο που είχε, και έδειχνε επίσης αγχωμένος. Μας φάνηκε, πως αντιμετώπισε το δίλημμα αν πρέπει να είναι επιθετικός στην σημερινή διοίκηση, ή αν θα έπρεπε να είναι μαλακός προσβλέποντας σε μετεκλογική συνεργασία με την Δήμητρα Τσανάκα. Χαμογελάσαμε, όσοι ξέραμε ότι τη θέση του προέδρου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, στην αρχή της θητείας της Δημάρχου και στη συνέχεια τη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ για δυο χρόνια του την έδωσε η Δήμητρα Τσανάκα και τον ακούσαμε να λέει ότι τάχα του έδωσε τις θέσεις αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο…

Η Δήμητρα Τσανάκα, όπως γράψαμε και πιο πάνω, ήταν πανέτοιμη και απαντούσε με στοιχεία σε όλα τα ζητήματα, προβάλλοντας το έργο της με αποφασιστικότητα και με τον αέρα της νικήτριας των επόμενων εκλογών. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με την καθυστέρηση μιας εβδομάδας να εγκαινιάσει το μνημείο των καβαλιωτών Εβραίων, είπε: “Παραδέχομαι ότι έκανα τότε λάθος, να καθυστερήσω τα εγκαίνια του μνημείου, που το έκανα επειδή μέσα στην παράταξή μου είχα αντιδράσεις και ήθελα να μαλακώσω πρώτα τα πράγματα. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι εγώ το έστησα το μνημείο των Εβραίων. Οι προκάτοχοί μου το είχαν επί δέκα χρόνια κουκουλωμένο και δεν τολμούσαν να το ξεκουκουλώσουν. Εγώ το έστησα το μνημείο και κανείς άλλος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ