Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027, απέστειλαν οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε υπουργέ,

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, προσπαθούμε να προσφέρουμε εποικοδομητικά, με λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις, για όλα τα θέματα που μας αφορούν και είναι αρμοδιότητάς σας και φυσικά για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027.

Δυστυχώς όμως, παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις, η ανταπόκρισή σας μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικά μηδενική. Οργανώσατε διαβουλεύσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, που στην ουσία ήταν ανακοινώσεις ειλημμένων αποφάσεων, τις οποίες λάβατε ερήμην μας, για εμάς χωρίς εμάς, υποτιμώντας την βούληση, τον ρόλο, αλλά και την νοημοσύνη των κτηνοτρόφων και των αγροτών της πατρίδας μας. Όλα φαίνεται ότι ήταν θεατρικά σκηνοθετημένα κι έγιναν προσχηματικά, με μοναδικό σκοπό να πληρωθεί η κοινοτική υποχρέωση της διαβούλευσης!!! Το στρατηγικό σχέδιο που καταθέσατε, μας βρίσκει αντίθετους σε πολλά βασικά του σημεία, στην παρούσα επιστολή όμως, θα περιοριστούμε στις προτάσεις που καταθέσατε, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών.

Οι προτάσεις σας κύριε υπουργέ, είναι εκτός τόπου και χρόνου, αντιαναπτυξιακές και άδικες, για τους αγελαδοτρόφους κρεοπαραγωγής κι έχουν συνταχθεί καθ’ υπαγόρευση των γνωστών μεγαλοπαχυντών του χώρου, οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην δική σας διοίκηση, με στόχο την υφαρπαγή του κονδυλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών!

Οι προτάσεις σας, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, λογικό, αφού αυτοί σας τις υπαγόρευσαν και είναι αντιαναπτυξιακά σκουπίδια που θα μειώσουν την εγχώρια παραγωγή μικρών μοσχαριών για πάχυνση και βόειου κρέατος, θα αυξήσουν τις εισαγωγές ξένων ζώντων ζώων, θα συρρικνώσουν την ελληνική κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία, θα διώξουν από το επάγγελμα τους εναπομείναντες αγελαδοτρόφους κρεοπαραγωγής και θα επιτείνουν το τεράστιο δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής υπαίθρου.

Για το συμφέρον των λίγων αχόρταγων από επιδοτήσεις μεγαλοπαχυντών, με τα τεράστια ιστορικά δικαιώματα, τα οποία ενεργοποιούν με εκτάσεις βοσκοτόπων μέσω της τεχνικής λύσης, παρότι τα μοσχάρια που εκτρέφουν διαβιούν σταυλισμένα σε box και καθ’ υπαγόρευσή τους, καταστρέφετε τους αγελαδοτρόφους που κατοικούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας και που παράγουν με ιδρώτα και αίμα στην κυριολεξία, τα προς πάχυνση μοσχάρια. Τις παρακάτω προτάσεις, μαζί με τα αντίστοιχα νούμερα, τα έχετε παρουσιάσει εσείς, στην Κοζάνη στις 12 Νοεμβρίου 2021.

-ΒΟΕΙΟ (τύπος Α) αναφέρεται σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το μέτρο αυτό έχει προσανατολισμό την παραγωγή κρέατος, αξιοποιώντας το εγχώριο αναπαραγωγικό δυναμικό και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για διατήρηση των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ενδεικτική τιμή ενίσχυσης 32 ευρώ με ποσό 6.720.000 ευρώ για 210.000 ζώα.

-ΒΟΕΙΟ (τύπος Β) αναφέρεται σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που κυρίως γεννιούνται και εκτρέφονται στην χώρα μας και προωθούνται για σφαγή. Το μέτρο αυτό έχει κύριο προσανατολισμό την παραγωγή βόειου κρέατος από βοοειδή κυρίως που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εκτρέφονται για ένα χρονικό διάστημα και σφάζονται. Το μέγιστο όριο ηλικίας σφαγής για τα μοσχάρια είναι οι 12 μήνες. Προϋπόθεση είναι, τα ζώα να διατηρούνται στην μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν την σφαγή. Ενδεικτική τιμή ενίσχυσης 160 ευρώ με ποσό 2.016.000 ευρώ για 12.600 ζώα.

-ΒΟΕΙΟ (τύπος Γ) αναφέρεται σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που προέρχονται είτε από εγχώρια παραγωγή, ή και (κυρίως) από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή και εισάγονται από τρίτες χώρες, με σκοπό την εκτροφή για πάχυνση και σφαγή, σε ηλικία τουλάχιστον 14 μηνών και έως 20 μηνών, για την παραγωγή σφαγίων μεγάλου βάρους. Προϋπόθεση είναι τα ζώα να διατηρούνται στην μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν την σφαγή. Το μέτρο αυτό έχει κύριο προσανατολισμό την σημαντική αύξηση της παραγωγής βόειου κρέατος. Ενδεικτική τιμή ενίσχυσης 200 ευρώ με ποσό 28.160.000 ευρώ για 140.800 ζώα.

Τα παραπάνω νούμερα κυκλοφορούν στον Τύπο με μικρές αποκλίσεις, κάτι για το οποίο είστε υπεύθυνοι εσείς, αφού δεν διαβουλευτήκατε πραγματικά με κανένα κτηνοτροφικό φορέα της χώρας, εκτός από τους μεγαλοπαχυντές που υπαγόρευσαν την απόφασή σας και δεν ενημερώσατε για τα στοιχεία που επεξεργάζεστε, τους φορείς που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους. Αν, τελικά, ισχύουν τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύεται ότι, το μεγάλο μέρος του κονδυλίου για τις συνδεδεμένες των βοοειδών, μεταφέρεται από τους αγελαδοτρόφους που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής, στους μεγαλοπαχυντές. Ενισχύονται τα εισαγόμενα μοσχάρια από χώρες της Ε.Ε. και από τρίτες χώρες, δηλαδή οι εισαγωγές και η ξένη κτηνοτροφία, με κονδύλια που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία. Τα 150 ευρώ/ζώο που δίνονται μέχρι σήμερα και μέχρι το 2022 για τις γέννες, μειώνονται από το 2023 κατά 80% και γίνονται 32 ευρώ/ζώο. Δεν γνωρίζουμε ποιοι «επιστήμονες» συνέταξαν την αιτιολογική έκθεση, βάση της οποίας η παραπάνω κατανομή θεωρείται «σημαντικό κίνητρο για την διατήρηση των εγχώριων γεννήσεων»!!!

Ολόκληρη, όμως, η αιτιολογική έκθεση, είναι το λιγότερο γελοία και αποδομείται πολύ εύκολα, αφού δεν στηρίζεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, παρά μόνο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δεν λαμβάνονται υπόψη, η επισφαλής θέση και ο κίνδυνος των ζώων αναπαραγωγής στην διαδικασία της γέννας, ούτε ο κίνδυνος απωλειών των νεογέννητων. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι τα άγρια ζώα, οι καιρικές συνθήκες και η ευαισθησία των νεογέννητων σε λοιμώξεις. Δεν λαμβάνονται υπόψη, οι ανάγκες των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων, για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω γήρανσης, απωλειών από αστάθμητους παράγοντες, όπως τα άγρια ζώα, ζωονόσοι, καιρικά φαινόμενα. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της πατρίδας μας, δηλαδή των ζώων αναπαραγωγής για να υπάρξει αύξηση της πραγματικής ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος, μέσω της αύξησης των γεννήσεων.

Δηλαδή, ο κτηνοτρόφος που κάνει την δύσκολη, την επισφαλή, την βασική δουλειά της αναπαραγωγής, αυτός που κάνει την βρώμικη δουλειά, αντί να ενισχυθεί περεταίρω, τιμωρείται! Οι αγελάδες κρεοπαραγωγής γεννούν ένα μοσχάρι τον χρόνο κι αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο, ο κτηνοτρόφος έχει το κόστος της εκτροφής τους, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ελευθέρας βοσκής, άρα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν δημιουργήθηκε σε κανέναν σας η απορία, γιατί όλοι αυτοί οι μεγαλοπαχυντές, που σας υπαγόρευσαν και τις προτάσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δεν προχωρούν στην δημιουργία εκτροφών αγελάδων αναπαραγωγής;

Γιατί κύριε υπουργέ, υπάρχουν τα κορόιδα οι αγελαδοτρόφοι, που 365 μέρες τον χρόνο πασχίζουν για ν’ αναστήσουν τα γεννήματά τους, χωρίς γιορτές και αργίες, με βροχές, πάγους, χιόνια, καύσωνες και κάθε αντιξοότητα. Οι μεγαλοπαχυντές, χωρίς σχεδόν κανένα ρίσκο για το ζωικό κεφάλαιο που αγοράζουν από εμάς και εισάγουν από το εξωτερικό, ταΐζουν τα έτοιμα μοσχάρια στον σταύλο, τα παχαίνουν και τα πωλούν. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, του εκφράσαμε την αντίρρησή μας για τις συγκεκριμένες προτάσεις. Για τις παραπάνω ενδεικτικές τιμές ενισχύσεων ανά κατηγορία, μας ανέφερε ότι είναι διαφορετικές από τις δικές του, χωρίς όμως να μας τις αποκαλύψει!!! Δεν γνώριζε, δυστυχώς, να μας ενημερώσει και για το αν έχει την δυνατότητα από τον κανονισμό ο αγελαδοτρόφος, να εισπράξει δύο διαφορετικές συνδεδεμένες βοοειδών! Του εκφράσαμε, λοιπόν, τις αντιρρήσεις μας και αναμέναμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, πριν την κατάθεση του φακέλου της χώρας στην Ε.Ε. Δυστυχώς, αυτό γι’ ακόμα μία φορά δεν έγινε. Γνωρίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα και μετά την κατάθεση του φακέλου στην Ε.Ε. κι εντός εννέα μηνών, να γίνουν αλλαγές. Προχωρήστε λοιπόν άμεσα, σε πλήρη αλλαγή των κατηγοριών ενισχύσεων των βοοειδών και στα κονδύλια που αντιστοιχούν σ’ αυτές. Σταματήστε να εκτίθεστε πολιτικά και κάντε το σωστό και δίκαιο.

-Ενισχύστε τις γέννες των αγελάδων με 200 ευρώ/ζώο.

-Ενισχύστε με 200 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.

-Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.

-Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.

-Αποκλείστε τα εισαγόμενα μοσχάρια από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, από κάθε ενίσχυση.

-Ενισχύστε τους παχυντές με 32 ευρώ/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στην μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν την σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας, από το 2015 μέχρι σήμερα, έρχεστε εσείς με τις αποφάσεις σας, να αποτελειώσετε την ήδη ασθμαίνουσα κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία. Από σήμερα 10/1/2022 αρχίζουμε την ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, προς τους βουλευτές και την περιφερειακή διοίκηση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μέχρι την Παρασκευή 21/1/2022 αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στις παραπάνω προτάσεις μας. Εμείς, παρά την μέχρι σήμερα στάση σας απέναντί μας, σας προσκαλούμε στην Περιφέρειά μας, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, μαζί με τον γενικό γραμματέα, Κ. Μπαγινέτα, αλλά και τους τεχνικούς επιστήμονες που συνέταξαν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027, που καταθέσατε στην Ε.Ε., για να σας αποδείξουμε διά ζώσης όλα τα παραπάνω και ν’ αποδημήσουμε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των αποφάσεών σας. Μετά τις 21/1/2022 κι αν δεν έχουν δρομολογηθεί οι παραπάνω αλλαγές, αναλαμβάνετε την ευθύνη, για τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων της πατρίδας μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.