-Ο Σίμος Δανιηλίδης είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής του! Από το έτος 1982 εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος, ενώ από το έτος 1994 έως και το έτος 2010 χρημάτισε δήμαρχος του Δήμου Συκεών. Τον Νοέμβριο του 2010, εξελέγη δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Νεάπολης-Συκεών και παραμένει στην θέση αυτή έως σήμερα! Μεταξύ άλλων, είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

-Πρόσφατα, με αφορμή την προμήθεια μοριακών τεστ (pcr) για τον έλεγχο του κορονοϊού covid-19 από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών με τιμή 27 ευρώ, εξέφρασε την προσωπική επιθυμία του, να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση τον κρίσιμο τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Σεβόμαστε την πολυετή εμπειρία και την προσφορά του δημάρχου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο θα μας επιτρέψει να έχουμε σοβαρή επιφύλαξη στην πρόταση που κατέθεσε. Καταρχάς, θεωρούμε πως ορισμένες αρμοδιότητες πρέπει να παραμείνουν στην διαχείριση της κεντρικής διοίκησης. Κι αυτές είναι: η (δημόσια) υγεία, η παιδεία (σ.σ. ένα κακέκτυπο εκπαίδευσης σήμερα) και η άμυνα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καταβάλλουν φόρους και εισφορές στο κράτος, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση, να παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο.

-Στην περίπτωση των μοριακών τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού covid-19, κατά την άποψη μας, θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες (εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες). «Το ιδανικότερο σ’ αυτή την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης», δήλωσε ο Σ. Δανιηλίδης. Εμείς θεωρούμε ότι, η συγκεκριμένη στρατηγική έπρεπε να εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Έτσι, θα περνούσε στον ελληνικό λαό η «κουλτούρα» του τακτικού ελέγχου και θα επιτυγχανόταν ο δραστικός περιορισμός της διασποράς του ιού. Για παράδειγμα, αν οι εργαζόμενοι (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) υποβάλλονταν συχνά σε έλεγχο, με δωρεάν μοριακό τεστ, θα εντοπίζονταν γρήγορα τυχόν κρούσματα, θα απομονώνονταν κι έπειτα από την κατάλληλη θεραπεία, θα επέστρεφαν υγιείς στις θέσεις τους. Έτσι, η κοινωνική και η οικονομική ζωή θα συνεχιζόταν ομαλά και οι πολίτες θα ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι. Η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών, ωστόσο, επέλεξαν μέτρα περιοριστικά και καταπιεστικά και όπως αποδείχτηκε αναποτελεσματικά. Έπειτα από δύο, περίπου, έτη, η πανδημία όχι μόνο υποχώρησε, αλλά εμφανίζονται συνεχώς παραλλαγές του ιού, η κοινωνική συνοχή έχει τρωθεί (σ.σ. επιβλήθηκε ο διχασμός) και η οικονομία αποδιοργανώθηκε. Το πιο θλιβερό είναι, ότι στην Ελλάδα ξεπεράσαμε τα 21.000 θύματα!

-Εάν η κυβέρνηση διέθετε τα δισεκατομμύρια των ευρώ που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρώτη περίοδο της πανδημίας, για να ενισχύσει το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να υποβάλλονται δωρεάν σε μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό covid-19, δεν θα χρειαζόταν να ληφθεί κανένα περιοριστικό μέτρο στις μετακινήσεις (πλην των νοσούντων) και στην λειτουργία της οικονομίας. Δεν θα χρειαζόταν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να τεθούν σε αναστολή εργασίας οι εργαζόμενοι τους. Ο αριθμός των κρουσμάτων θα ελεγχόταν και το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα πιεζόταν. Η κυβέρνηση, έπειτα από τόσο καιρό, αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, η διασπορά της παραλλαγής «Όμικρον» είναι ραγδαία και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι σταθερά υψηλά! Αλήθεια, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι, η στρατηγική που ακολουθείται και σήμερα, σ’ αυτή την κρισιμότατη φάση της πανδημίας, έχει απτό αποτέλεσμα;

-Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως λειτουργεί τα τελευταία έτη, δεν είναι ικανή να στηρίξει ένα σωστό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αν το ελληνικό κράτος έκανε τον διαγωνισμό για την προμήθεια εκατομμυρίων μοριακών τεστ, με τα χρήματα που πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πετύχαινε πολύ χαμηλότερη τιμή, από τα 27 ευρώ που πέτυχε ο Δήμος Συκεών για την προμήθεια μερικών χιλιάδων. Και το σημαντικότερο, το κράτος θα διέθετε στις δομές της Π.Φ.Υ. τα τεστ εντελώς δωρεάν και δεν θα υποχρέωνε τους πολίτες να πληρώνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Έτσι θα επιδείκνυε την κοινωνική του μέριμνα προς όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κυριος που εκφερει αυτες τις αποψεις πρεπει να σκεφτει λιγακι.
    ολοι αγοραζουν μοριακα τεστ αλλα δεν τα κανουν, τα δινουν σε καποιο κεντρο να εξετασει τα δειγματα.
    τις τελευταιες βδομαδες που γινονται 20000 pcr τεστ την ημερα τα pcr παιρνουν μια βδομαδα να γινουν γιατι τα κεντρα ειναιλιγα και ξαφνικα οι αναγκες μεγαλυτερες απο το μεσο ορο.
    ανξαφνικα 1000000 εργαζομενοι θελουν pcr ακομη και αν πληρωσουν θα παρει ενα χρονο να βγουν τα αποτελεσματα. ειτε θετικο βγει ειτε αρνητικο, το τεστ θα ναι αχρηστο. κοινως 40 εκατ. ευρω πηγαν στα σκουπιδια. επιπλεον αυτοι που τα χουν αναγκη, πχ ασθενεις στα νοσκομεια θα πρεπει να περιμενουν στην ουρα…

    ακομη και μια χωρα με λεφτα πχ ηπα μπορει να τα κανει δωρεαν αλλα εχειτο ιδιο προβλημα με την ελλαδα. παιρνει μια βδομαδα να βγουν τα αποτελεσματα και παλιοτερα τρεις…

    και η σουηδια μποριε να κανει 50000 τεστ pcr την ημερα. αλλα τους παιρνει 3μερες για τα αποτελεσματα. αλλα με κοστος μονο 100 ευρω εκτος αν τα θες σε 2-3 ωρες η την δια μερα και η τιμη παει πανω απο 200 μερκελς..:-) σοσιαλΗστρικη βορεια ευρωπη που τη λιγουρευονται συριζο-πασοκοο-κιναλ

    τις ιδεες του αρθρου τις ασπαζονται
    αριστερο ανεγκεφαλοι πασοκο-κομμ-συριζαιοι η ψεκασμενοι ανεμβολιαστοι.

    το πιο χρησιμο ειναι α) κανε ολη τη σειρα εμβολιν στην ωρα τους, β) λαβε μετρα προφυλαξης, γ) αν χρειαστει antigen και σε περιπτωσημονοαναγκης pcr.

    • Θα αντιπαρέλθουμε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσατε και θα αναφέρουμε το εξής. Ο οποισδήποτε έλεγχος για την ανίχνευση του κορονοϊού covid-19, είτε με rapid test, είτε με μοριακό τεστ (pcr), είτε με άλλο μέσο, πρέπει να γίνεται στοχευμένα και όχι οριζόντια. Θεωρητικά, όπως έλεγαν στην αρχή της πανδημίας οι “ειδικοί” επιστήμονες, σε έλεγχο υποβάλλονταν όσοι και όσες είχαν “ύποπτα συμπτώματα”, για να εξακριβωθεί αν μολύνθηκαν, ή όχι, από τον ιό. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέβαλε να γίνονται εβδομαδιαία τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test) στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν δύο φορές την εβδομάδα επί πληρωμή, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Όταν δεν ελέγχθηκε η διασπορά του ιού στην αρχή, με στοχευμένους ελέγχους, είναι λογικό σήμερα να γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες τεστ άσκοπα, να καθυστερούν τα αποτελέσματα και να μην ανταποκρίνονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία δεν λειτουργούν μόνο για να κάνουν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του covid-19. Το ίδιο και τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μεταβλήθηκαν σε διαγνωστικά κέντρα, εμβολιαστικά κέντρα και κλινικές για την νόσο του κορονοϊού.
      Επίσης, δεν γίνεται ένας Δήμος να κάνει διαγωνισμό για την προμήθεια μοριακών τεστ και να πετυχαίνει πολύ χαμηλότερη τιμή, ενώ το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να τα προμηθευτεί με ακόμα πιο χαμηλή δαπάνη και σε ασύγκριτα μεγαλύτερα ποσότητα, για να τα διαθλέσει δωρεάν στους πολίτες από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ