-Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, έκανε δεκτή την εισήγηση-απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Ζυγού και ενέκρινε την νέα ονομασία του οικισμού στον οποίο διαμένουν, επί χρόνια, οι Έλληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο οικισμός, λοιπόν, ονομάζεται επίσημα «Νέος Ζυγός» και όχι οικισμός «Πρόσφυγες». Άλλωστε, οι συμπατριώτες δεν είναι πρόσφυγες, ούτε μετανάστες, αλλά ομογενείς που επέστρεψαν στην πατρίδα.

-Ωστόσο, η κεντρική διοίκηση μπορούσε να βοηθήσει τους ομογενείς αυτούς να αποκτήσουν στέγη, είτε στις πόλεις, είτε στα χωριά και όχι να τους «γκετοποιήσει» σε οικισμούς για παλιννοστούντες. Στις πόλεις και στα χωριά, ειδικά τα χωριά έχουν σχεδόν ερημώσει, υπήρχαν αρκετά ακατοίκητα σπίτια, τα οποία θα ανακαινίζονταν για να κατοικηθούν από τους ομογενείς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός οικισμός για τους ανθρώπους αυτούς.

-Όσον αφορά τον «νεοφώτιστο», αν και πέρασαν πολλά χρόνια, οικισμό «Νέος Ζυγός», θέλω να πιστεύω ότι θα καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η κεντρική διοίκηση τοποθέτησε εκεί τους συμπατριώτες, αλλά δεν φρόντισε να νομιμοποιήσει τον οικισμό, για να έχει όλα τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων. Τόσα χρόνια, επίσης, ήταν «δεμένα τα χέρια» των τοπικών αρχόντων, που δεν μπορούσαν να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο «μπαλώματα» για να υπάρχουν υποτυπώδεις υποδομές.

-Με την «βάφτιση» του οικισμού, πλέον, δεν θα υπάρχει η «δικαιολογία» για τους τοπικούς άρχοντες και την κεντρική διοίκηση, να μην αναβαθμίσουν τις όποιες υποδομές έγιναν και να κατασκευάσουν καινούργιες. Είμαι σίγουρος, καρντάσια, ότι θα ανακοινωθούν τα πρώτα έργα στον «Νέο Ζυγό» και ότι θα γίνει τουλάχιστον ένα έως τις δημοτικές εκλογές του 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ