Το Ωδείο «Νεάπολις» Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο και τη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, διοργανώνει ημερίδα μουσικοθεραπείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 (10:00-14:30) στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα μουσικοθεραπείας στις 15 Νοεμβρίου, το Ωδείο «Νεάπολις» άδραξε την ευκαιρία να συνδιοργανώσει με τον Δήμο και τη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, μία ημερίδα-συζήτηση με θέμα την μουσικοθεραπεία και τα οφέλη της σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η ημερίδα απευθύνεται όχι μόνο σε μουσικούς, αλλά και σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ειδικούς παιδαγωγούς, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Η μουσικοθεραπεία, είναι ένα καθιερωμένο επάγγελμα υγείας, που χρησιμοποιεί την μουσική στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. Είναι μία προσέγγιση (είδος θεραπείας), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια, ή συμπληρωματική (σε υποστηρικτικό επίπεδο). Δεν είναι εναλλακτική θεραπεία, ούτε εκπαιδεύει μουσικά τα άτομα που συμμετέχουν. Απευθύνεται σε όλους και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Μπορεί να αρχίσει από την εμβρυική ηλικία και την περίοδο εγκυμοσύνης, έως και την τρίτη ηλικία και τα βαθιά γεράματα.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη χρήση και τα οφέλη της μουσικοθεραπείας την περίοδο της εγκυμοσύνης, στην περιγεννητική φροντίδα βρεφών σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με σύνδρομο Down, ομαδική μουσικοθεραπεία και ιδρυματοποίηση, νευρολογικές παθήσεις, άνοια και τρίτη ηλικία, μουσικοθεραπεία και χρήστες ουσιών. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, θα παρουσιαστούν κλινικές πρακτικές των ανωτέρων θεματολογιών από τους ομιλητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο τέλος της ημερίδας θα λάβει χώρα και βιωματικό σεμινάριο, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος οι παρευρισκόμενοι. Αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Οι εισηγητές είναι επαγγελματίες μουσικοθεραπευτές, κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του ΠΜΣ «Μουσική και Κοινωνία» με κατεύθυνση μουσικοθεραπεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ερευνητές και καθηγητές. Πιο αναλυτικά, θα συμμετέχουν με εισηγήσεις στην ημερίδα οι: Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη, επίσημη προσκεκλημένη και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάκτωρ μουσικοψυχοθεραπεύτρια (PhD, MA-CMT), Φαίυ Αν. Ευαγγέλου, μουσικοθεραπεύτρια (MA-NICU), καθηγήτρια βιολιού και θεωρητικών (ΒΑ- Music, MA-Music, MA- Performance Studies), συνεργάτης του εξεταστικού οργανισμού των Βασιλικών Σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑBRSM), Κατερίνα Κάργιου, μουσικοπαιδαγωγός Ειδικής Αγωγής (MSC) και μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ), Αντιγόνη Καντούρη, διπλωματούχος καθηγήτρια πιάνου, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός Α.Π.Θ. και μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ), Παυλίνα Τσακαλακίδου, μουσικολόγος του Ιονίου Πανεπιστημίου και μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ), Όλια Παμπουκίδου, ψυχολόγος Α.Π.Θ., συστημική ψυχοθεραπεύτρια και μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ), Τάσος Παπαδόπουλος, ψυχολόγος Α.Π.Θ., μουσικοθεραπευτής (ΜΑ) και Multi-Instrumentalist Musician, Απόστολος Λάσχος, υποψήφιος διδάκτωρ στη μουσικοθεραπεία, μουσικοθεραπευτής (ΜΑ), μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός του Α.Π.Θ.

Η παρακολούθηση της ημερίδας και του βιωματικού σεμιναρίου είναι εντελώς δωρεάν, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.