Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «εκστρατεία» εικαστικών καλλιτεχνών, με σκοπό τη διάσωση ενός πολύ σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Αναφερόμαστε στην έκθεση με έργα ζωγραφικής και όχι μόνο εβδομήντα πέντε Ελλήνων δημιουργών, με τον τίτλο: «Τα καΐκια που πληγώναμε», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα για είκοσι ημέρες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων», μιας ομάδας καλλιτεχνών, η οποία στοχεύει να αφυπνίσει τους πολιτικούς, τους φορείς και τους πολίτες, ώστε να διασωθεί ένα τμήμα της ναυτικής και αλιευτικής παράδοσης της χώρας. «Καταστρέφοντας τα καΐκια, είναι σαν να «κόβουμε τις ρίζες μας», δήλωσε ο εικαστικός, Τζίμης Ευθυμίου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη δημοτική καπναποθήκη.

Σημαντικό ρόλο στον ερχομό της έκθεσης στην Καβάλα, έπαιξε ο τοπικός Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), τον οποίο εκπροσώπησε ο Διαμαντής Σταγγίδης. «Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση, που φέραμε αυτή την έκθεση στην πόλη. Είναι ακόμα ένα ξεχωριστό γεγονός, στην πιο εικαστική χρονιά, θα έλεγα, για την Καβάλα. Ανεβάσαμε τον πήχη και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι», είπε. Εκ μέρους των διοργανωτών της έκθεσης μίλησε η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία σημείωσε ότι η τέχνη είναι «παράθυρο της ζωής, πολιτική πράξη και αφύπνιση. Τα καΐκια, πρόσθεσε, είναι αλιευτικά εργαλεία, αλλά και «έργα τέχνης». «Η καταστροφή τους, θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τη ναυτική μας παράδοση. Με την έκθεση αυτή, θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα και συγχρόνως, να διαφυλάξουμε την παγκοσμιότητα της τέχνης», ανέφερε.

Την πρωτοβουλία του Σ.Φ.Γ.Τ. στηρίζουν ο Δήμος Καβάλας και η «Δημωφέλεια». Τους καλλιτέχνες καλωσόρισε η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Μαρία Φραντζεσκάκη, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μία διαφορετική έκθεση, από αυτές που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν η Καβάλα. Μία έκθεση, που θα «ξυπνήσει μνήμες» στους Καβαλιώτες, που θα την επισκεφτούν. «Είμαι βέβαιη, ότι θα συγκινήσει και θα προβληματίσει τους επισκέπτες. Χαιρόμαστε που θα τη φιλοξενήσουμε για τις επόμενες είκοσι ημέρες στην πόλη», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ