• Στις εθνικές επετείους και άλλες εξαιρετικές περιστάσεις, όπως ο εορτασμός του πολιούχου αγίου και της απελευθέρωσης μιας πόλης, είθισται να φωταγωγούνται τα δημόσια κτίρια και να γίνεται σημαιοστολισμός. Το κτίριο που συνδέεται με την απελευθέρωση της Καβάλας (στις 26 Ιουνίου 1913), αφού ήταν το πρώτο Διοικητήριο, όχι μόνο δεν φωταγωγείται και δεν σημαιοστολίζεται στις επετείους της απελευθέρωσης και του εορτασμού του πολιούχου αγίου Παύλου, αλλά έχει αφεθεί για να καταρρεύσει η στέγη του!
  • Αναφερόμαστε στο παλιό δικαστικό μέγαρο, που έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, η οποία απειλεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, τη στέγη του. «Εάν κάνουμε εκδήλωση στο κτίριο αυτό, κινδυνεύουμε να πάμε στο νοσοκομείο, αφού η στέγη είναι ετοιμόρροπη», απάντησε σε ερώτηση του «Κ.Τ.» στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, για την παρουσίαση του προγράμματος των Ελευθέριων της πόλης.
  • Ρωτήθηκε εάν μπορεί να ζητηθεί άδεια από τον «ιδιοκτήτη» του ακινήτου, το Υπουργείο οικονομικών, ώστε στις επόμενες επετείους της απελευθέρωσης της Καβάλας, να γίνεται ανήμερα (26 Ιουνίου) μία (συμβολική) εκδήλωση. Η ερώτηση αιφνιδίασε και ενόχλησε τον δήμαρχο, που προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, ουσιαστικά, της διεκδίκησης του εμβληματικού κτιρίου για την τοπική ιστορία.
  • Είναι λογικό, έπειτα από τόσα έτη εγκατάλειψης, το κτίριο να έχει προβλήματα στη στέγη και στο εσωτερικό του. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μία συντήρηση από τον Δήμο Καβάλας και να ζητηθεί η συγκατάθεση του ελληνικού δημοσίου, για να χρησιμοποιείται μία φορά κάθε έτος στον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης. Πιστεύουμε ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό.
  • Και μη μας ρωτήσετε, γιατί να διαθέσει ο Δήμος χρήματα, για τη συντήρηση ενός κτιρίου που δεν του ανήκει. Θα απαντήσουμε με άλλη ερώτηση. Γιατί ο Δήμος Καβάλας ανέλαβε τη συντήρηση της ακτής «Καλαμίτσα», που ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ.; Όσον αφορά την προβληματική στέγη του παλιού Πρωτοδικείου, ο Δήμος Καβάλας έχει παρέμβει για να κατασκευάσει τη στέγη σε σπίτι οικογένειας που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο στο πρώην δικαστικό μέγαρο;
  • Δεν μπορεί ούτε να καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, να φωταγωγήσει και να σημαιοστολίσει το κτίριο για τις ημέρες της διπλής επετείου; Σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα εμβληματικά κτίρια είναι συνέχεια φωταγωγημένα και σημαιοστολισμένα. Τα περισσότερα, επίσης, είναι επισκέψιμα στο κοινό, γιατί αποτελούν «σημείο αναφοράς» της ιστορίας των πόλεων.
  • Δυστυχώς, στην Καβάλα απαξιώσαμε το κτίριο που θυμίζει την χαρμόσυνη ημέρα της απελευθέρωσης και της ένταξης της πόλης στον εθνικό κορμό. Οι ξένοι επισκέπτες βγάζουν φωτογραφίες στις Καμάρες και στο μνημείο πεσόντων (λιοντάρι) και αναρωτιούνται τι είναι το άδειο κτίριο που βρίσκεται απέναντι! Ενώ θα έπρεπε να το επισκέπτονται, για να μάθουν πως είναι το πρώτο Διοικητήριο της ελεύθερης και ελληνικής Καβάλας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ