• Μεταφέρουμε απόσπασμα της δήλωσης που έκανε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, σχετικά με την ένταξη των τεναγών Φιλίππων στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, δηλαδή της απαγόρευσης χρήσης νιτρικών λιπασμάτων από τους γεωργούς.
  • Ο Σ. Παπαδόπουλος δήλωσε για την ποιότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή πως: «… έχει αποδειχθεί ότι, το νερό της συγκεκριμένης περιοχής είναι επικίνδυνο, με τα νιτρικά στα όρια». Διαβάζοντας ο απλός πολίτης και ειδικότερα ο κάτοικος της περιοχής των τεναγών Φιλίππων την παραπάνω αποστροφή του λόγου του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, τι αντιλαμβάνεται για το νερό που πίνει;
  • Μπορεί να μας εξηγήσει ο Σ. Παπαδόπουλος πως προέκυψε το συμπέρασμα ότι νερό των τεναγών Φιλίππων είναι επικίνδυνο και με ποιο τρόπο αποδείχτηκε; Οι αιρετοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις τους και να μη δημιουργούν ανησυχία στο κοινό που τις ακούει, ή τις διαβάζει.
  • Προσφάτως, ο νομίατρος τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατανάλωσης του πόσιμου νερού στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, ενώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας παρακολουθεί τις τιμές της περιεκτικότητας των νιτρικών και λαμβάνει μέτρα, για να μην υπερβούν το όριο κινδύνου.
  • Εάν θεωρεί ο Σ. Παπαδόπουλος, ότι είναι μέσο πίεσης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εντάξει τους γεωργούς των τεναγών Φιλίππων στο πρόγραμμα αποτρινοποίησης, η επικινδυνότητα του πόσιμου νερού, είναι προτιμότερο τα τενάγη Φιλίππων να μείνουν εκτός προγράμματος!
  • Εκείνο που οφείλει να κάνει ο Σ. Παπαδόπουλος και οι εμπλεκόμενοι με τον πρωτογενή τομέα, είναι να πείσουν τους γεωργούς να μειώσουν τη χρήση των νιτρικών λιπασμάτων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως προσπαθούν να τους πείσουν, με την απειλή οικονομικών και ποινικών συνεπειών, να σταματήσουν την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, διότι καταστρέφει τον τυρφώνα και προκαλεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οφείλουν, επίσης, να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στους γεωργούς, για να προστατέψουν το εισόδημα τους.
  • Το κριτήριο για την ένταξη μιας περιοχής στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, κατά την άποψη μας, πρέπει να είναι η χρήση νιτρικών λιπασμάτων και όχι η ποιότητα του πόσιμου νερού.
  • Επ’ ευκαιρία, καλούμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να πιέσει περισσότερο την κεντρική διοίκηση, ώστε να ενταχθεί, επιτέλους, όλος ο Νομός Καβάλας στο πρόγραμμα εναέριας προστασίας από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ