Το θλιβερό πολιτικό και ακαδημαϊκό «παρεάκι» μαζεύτηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, για να «πανηγυρίσει» την ένταξη της Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης! Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές (οι δύο εκ των τεσσάρων), ο δήμαρχος Καβάλας, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. και ορισμένοι καθηγητές, μίλησαν για την «μεγάλη μέρα για την Καβάλα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

Από τις δηλώσεις τους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο δεν εξυπηρετεί τον ακαδημαϊκό σκοπό. Η Καβάλα και η Δράμα, για μία ακόμα φορά, γίνονται «ουρά» της Κομοτηνής και «μπαλάκι» μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Θράκης! Άραγε, γιατί πανηγυρίζουν οι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Καβάλας; Η κοινωνία της Καβάλας αδιαφορεί και δεν αντιλαμβάνεται την συνεχιζόμενη απαξίωση του τόπου.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Την ικανοποίηση τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου, που εντάσσει τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (την Παρασκευή το βράδυ) εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες, το Σαββάτο το μεσημέρι, στην σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρου Μαρκόπουλου. Όπως τονίσθηκε, η εξέλιξη αυτή αναγάγει το εν λόγω πανεπιστήμιο στο τρίτο μεγαλύτερο της χώρας και στο δεύτερο πολυθεματικότερο, ενώ διαγράφεται ένα σαφέστατα περισσότερο δημιουργικό και παραγωγικό μέλλον προς όφελος τόσο της Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνολικά, όσο και του ίδιου του πανεπιστημίου. Αυτά τονίστηκαν στην σύσκεψη και στην συνέχεια στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Φώτης Μάρης, οι βουλευτές, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Πασχαλίδης, ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης και οι καθηγητές, Αθανάσιος Μητρόπουλος (πρώην κοσμήτορας), Μαρία Μιχαλοπούλου (μέλος της διοίκησης του Δ.Π.Θ.), Γεώργος Κύζας (πρόεδρος τμήματος Χημείας) και Νικόλαος Βορδός (πρόεδρος τμήματος Φυσικής).

Συγκεκριμένα, ο Θ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι: «Η ένταξη των σχολών της Καβάλας, αλλά και της Δράμας, στο Δ.Π.Θ., για εμάς στην διοίκηση της Περιφέρειας και για τον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους, αλλά χαιρετίζει την όλη εξέλιξη, είναι μία πολύ σημαντική στιγμή. Καθώς οι σχολές μας εντάσσονται σε ένα μεγάλο, καταξιωμένο και κραταιό πανεπιστήμιο, γεγονός που τις κάνει να αναδείξουν το πραγματικό τους προφίλ και να μην συσχετίζονται πια με το παρελθόν. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., η εξέλιξη αυτή μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα για το σύνολο της περιφέρειάς μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και αποφασιστικό γεγονός, καθώς ως Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., είμαστε ο κορυφαίος αναπτυξιακός θεσμός. Έτσι, θέλω από την θέση αυτή να ευχαριστήσω τον πρύτανη, καθηγητή Φώτη Μάρη, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. Να εκφράσω, επίσης, τις ευχαριστίες μου στους δύο παρόντες βουλευτές, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιάννη Πασχαλίδη, αλλά και στους άλλους δύο που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, τον Μακάριο Λαζαρίδη και την Αγγελική Δεληκάρη. Να τονισθεί ότι και ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης και ο Δήμος Καβάλας, είχαν σημαντική συμβολή στην μέχρι τώρα προσπάθεια. Τέλος, ελπίζω ότι το μέλλον θα μας παρέχει πολλές νέες δυνατότητες και ευκαιρίες».

Ο πρύτανης, Φ. Μάρης, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα ένταξης των σχολών της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ. και πρόσθεσε ότι: «Το Πανεπιστήμιο αποκτάει περιφερειακή εμβέλεια. Το Κοινοβούλιο, με μία ενισχυμένη πλειοψηφία διακοσίων έντεκα ψήφων, δημιούργησε ένα Πανεπιστήμιο σε πληρότητα σπουδών, το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά το Α.Π.Θ. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από μία προσπάθεια σύνθεσης γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όσο και τον Δήμο Καβάλας. Με έναν εξωστρεφή σχεδιασμό, που θα εξελίσσεται συνεχώς και θα περιλαμβάνει βήματα ενίσχυσης της λειτουργίας, των υποδομών, αλλά και ενίσχυσης της εμβέλειας στο διεθνές επίπεδο, στόχος είναι να αποτελέσει προορισμό τόσο για σπουδαστές από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Σήμερα είναι η αρχή μιας σύνθετης προσπάθειας που θα στεφθεί από επιτυχία, με την στήριξη όλων και κύρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Θ. Μουριάδης τόνισε: «Ο Δήμος Καβάλας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δίπλα στο Δ.Π.Θ.» και συμπλήρωσε ότι στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης των σχέσεων του Δήμου και του Δ.Π.Θ. σε νέα βελτιωμένη βάση. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι: «Πρέπει κι εμείς, ως Καβάλα, να αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, καθώς πλέον ανήκουμε στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο κομβικό ρόλο παίζει και η Καβάλα, αφού αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος λειτουργίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και την ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής, με τους άλλους βασικούς πόλους να είναι η Κομοτηνή και η Σχολή Κλασικών Σπουδών και η Αλεξανδρούπολη με την Ιατρική και Νοσηλευτική και άλλες σχολές. Επομένως, αυτή η ισχυροποίηση του «Δημοκρίτειου» και αυτή η σύμπλευση με την Καβάλα, είναι και κάποιας μορφής δικαίωση για μένα, γιατί πάντα ισχυριζόμουν ότι εκεί βρίσκεται το στρατηγικό μέλλον του πρώην Τ.Ε.Ι., πρώην ΔΙ.ΠΑ.Ε. και σήμερα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Καβάλας. Το μέλλον της Καβάλας, ακαδημαϊκά, είναι η σύμπλευση με την Θράκη και ασφαλώς αυτό θα δώσει επιπλέον χρηματοδοτικές δυνατότητες για την έρευνα, αφού η υπαγωγή στην οικεία Περιφέρεια, θα δημιουργήσει επιπλέον ευκαιρίες».

Με την σειρά του, ο Γιάννης Πασχαλίδης υπογράμμισε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος, να εντάξει την Καβάλα στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Αυτό το λάθος το συζητήσαμε πολλές φορές με την κυρία Κεραμέως και συμφωνούσε, οπότε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του νόμου του κυρίου Πιερρακάκη, έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλοι στην Βουλή συμφώνησαν ότι τώρα το «Δημοκρίτειο» θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας. Είχα την χαρά να συμμετέχω σε όλες τις διαβουλεύσεις και θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μητρόπουλο που μας παρείχε τα αναγκαία στοιχεία, για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που ανέκυπταν. Έχουμε την χαρά που γινόμαστε, ως Καβάλα, η δεύτερη πανεπιστημιούπολη της Μακεδονίας». Ομοίως, την ικανοποίηση τους εξέφρασαν και οι υπόλοιποι μετέχοντες στην συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στις ευοίωνες προοπτικές του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ