• Ο «Πρίνος» φαίνεται ότι «στερεύει» όσο περνούν τα χρόνια. Η ελπίδα, για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, εναποτέθηκε στο νέο πεδίο με την ονομασία «Έψιλον», όπου θα κατασκευαστεί η εξέδρα, για να αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα που βρέθηκε. Το «Έψιλον» θα εξασφαλίσει την παραγωγή για μερικά χρόνια ακόμα, για 15 αν δεν κάνουμε λάθος, άρα και τη λειτουργία των Πετρελαίων Καβάλας. Έως τότε, πιθανόν ο «Πρίνος» να σταματήσει την παραγωγή.
  • Η Energean, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα πεδία στον κόλπο της Καβάλας, έχει στραφεί και σε άλλες επενδύσεις, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατό να επιβιώσει μόνο από το πετρέλαιο που παράγεται στον «Πρίνο» και από το 2021, κατά πιθανότητα, που θα αρχίσει να παράγεται στο «Έψιλον».
  • Από τις κινήσεις που κάνει η διοίκηση της Energean αντιλαμβάνομαι, καρντάσια, ότι το πετρέλαιο στον κόλπο της Καβάλας δεν θα είναι στην πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας, η οποία θέλει να επενδύσει περισσότερο στο φυσικό αέριο. Μία ενδιαφέρουσα επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα, είναι η «Νότια Καβάλα», δηλαδή το παλιό κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πλέον, ως υποθαλάσσια αποθήκη. Η Energean, ήταν η πρώτη εταιρεία που έδειξε ενδιαφέρον να αποκτήσει τα δικαιώματα του παλιού κοιτάσματος από το ελληνικό δημόσιο, αλλά ακόμα δεν έγινε ο διεθνής διαγωνισμός.
  • Εύχομαι, καρντάσια, το «Έψιλον» να μην είναι το τελευταίο ενεργό πεδίο εξόρυξης πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει έρευνα, προκειμένου να εντοπιστεί κι άλλο κοίτασμα, με καλύτερης ποιότητας πετρέλαιο από αυτό που παράγει ο «Πρίνος».
  • Αλλιώς, τα παλιά πεδία είτε θα αξιοποιηθούν ως «αποθήκες», όπως το πεδίο «Νότια Καβάλα», είτε ως τουριστική ατραξιόν! Γιατί όχι; Προτείνω να διατηρηθούν οι εξέδρες, να συντηρούνται και να διοργανώνονται θαλάσσιες εκδρομές, για ξενάγηση στα μνημεία της ιστορίας του πετρελαίου στην Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.