Ήδη στην περιοχή μας είχαμε κάποιες μικρής έκτασης δασικές πυρκαγιές τις προηγούμενες μέρες κι αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Μας ανησυχεί, δεδομένου, ότι στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι το 80% των δασικών πυρκαγιών έχουν αφορμή τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή μπαίνουν οι φωτιές αυτές, ή από αμέλεια, ή πρόκειται για εμπρησμούς. Διαβάζουμε στην ειδησεογραφία ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ, διέθεσε ένα χρηματικό ποσό να διατεθούν στα Δασαρχεία της περιοχής μας και να χρησιμοποιηθούν σε έργα συντήρησης των δασών.

Πάλι, καλά θα μας πείτε, αφού η Πολιτεία, δίνει στα Δασαρχεία, που είναι στην αρμοδιότητά της, λεφτά με το σταγονόμετρο. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε τι είδους έργα συντήρησης μπορούν να γίνουν στο Δασαρχείο της Καβάλας, με το ποσό των 18.000 ευρώ και στο Δασαρχείο της Θάσου με το ποσό των 16.000 ευρώ;;; Τα χρήματα αυτά, αν θα δοθούν μόνο για την πρόσληψη έκτακτου εποχικού προσωπικού για το καλοκαίρι, μεταφράζεται σε πέντε με επτά εργαζόμενους σε κάθε Δασαρχείο.

Όταν λέμε συντήρηση των δασών, μας λένε ειδικοί, σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών και ο καθαρισμός των επικίνδυνων για δασική πυρκαγιά δασών, όπως αυτό του Ζυγού, από τα ξερά (τσίγκανα) των πεύκων  που βρίσκονται στο έδαφος. Είναι δυνατόν, αναρωτιόμαστε, να πρέπει να θεωρήσουμε ως σοβαρή αυτή την χρηματοδότηση;;; Κι ας μη μιλήσουμε σήμερα εκτενώς για το άλλο μεγάλο πρόβλημα της πυτιόκαμπιας που φέτος παρουσιάζει έξαρση και βέβαια δεν υπάρχουν χρήματα να αντιμετωπιστεί. Όπως και να γίνει, με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σημειώσουμε την ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς οι απλοί πολίτες, να ερευνούμε τα δάση για να εντοπίσουμε καπνό, όταν υπάρξει ως εθελοντές πυροφύλακες και αμέσως να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ