Φρένο στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων, τα οποία εξελίσσονται σε μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία, θα βάλει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), με την οποία απαγορεύεται, πλέον, η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων χωρίς ιατρική ηλεκτρονική συνταγή. «Ένα πάγιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου της χώρας έγινε νομοθετική πράξη», δήλωσε η Δέσποινα Ιατρού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και πρόσθεσε: «Τώρα, θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία. Διότι, τα αντιβιοτικά έχουν και παρενέργειες. Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από τη σωστή χρήση».

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των άλλων τοπικών επιστημονικών συλλόγων στο χώρο της υγείας. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Συμεών Τσετίνης και η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιντζή, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ όλων των υγειονομικών της χώρας και, βεβαίως, των πολιτών, προκειμένου αλλάξει η εσφαλμένη νοοτροπία. Ξεκαθάρισε ότι: «Αν η ιατρική συνταγή δεν είναι ηλεκτρονική, ο φαρμακοποιός δεν θα την εκτελεί». Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, επίσης, μίλησε για την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης των πολιτών, για την ασφαλή και λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών. «Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην προσωρινή ανακούφιση των ασθενών, αλλά δεν θεραπεύουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπροσώπου των Μέσων Ενημέρωσης, η Δ. Ιατρού δήλωσε ότι από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, θα αρχίσει μία προσπάθεια διαδικτυακής ενημέρωσης, αρχικά στους διευθυντές των σχολικών μονάδων του Νομού, για τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Είναι το μόνο όπλο, είπε, που έχει η παγκόσμια κοινότητα, για να περιορίσει τη διασπορά του Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ