Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Καβάλας εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Διαμαντή Σταγγίδη και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποίησε γενική συνέλευση. Στην συνέλευση αυτή συμμετείχαν πάνω από εκατό μέλη, τα οποία αποφάσισαν, ομόφωνα, να μη γίνει δεκτή η πρόταση της μετεγκατάστασης του Συνδέσμου. Θυμίζουμε ότι, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου πρότεινε να μεταφερθεί ο Σύνδεσμος σε άλλο κτήριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου το κτήριο στην συμβολή των οδών Κύπρου και μητροπολίτη Προκοπίου, να ανακαινιστεί και να στεγάσει το μουσείο των θρησκευτικών κειμηλίων (κειμηλιαρχείο).

Η νέα διοίκηση του Συνδέσμου απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2024, η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Το θεατράκι της στέγης αποδείχτηκε πολύ μικρό, για να χωρέσει τα 100 και πλέον μέλη που συγκεντρώθηκαν, ενώ δεκάδες ήταν και οι νέες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των μελών του Συνδέσμου σε περίπου 150. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο Σ.Φ.Γ.Τ. μετρά στην δύναμή του τόσα πολλά ενεργά μέλη.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πρόθεση του μητροπολίτη, να υποχρεώσει τον Σύνδεσμο να αποχωρήσει από την επί 64 χρόνια ιστορική έδρα του, ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε παλιά και νεότερα μέλη και φίλους του ιστορικότερου πολιτιστικού φορέα της πόλης μας, που συσπειρώθηκαν για να υπερασπιστούν τον Σ.Φ.Γ.Τ. και την στέγη του.

Ως πρώτο θέμα της συνέλευσης, τέθηκε η πρόταση της Μητρόπολης για μετεγκατάσταση του Συνδέσμου από το ισόγειο του κτηρίου της οδού Κύπρου, το οποίο χρησιμοποιεί από το 1960, σε κτήριο της οδού Βενιζέλου ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα.

Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις, συζήτηση και επεξεργασία προτάσεων του Συνδέσμου για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, οι οποίες κατέληξαν σε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και στο οποίο δηλώνεται κατηγορηματικά ότι, ο Σύνδεσμος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κτήριο και θα συνεχίσει την δράση του στην ιστορική και φυσική έδρα του. Συγχρόνως, συστάθηκε επιτροπή έγκριτων νομικών της πόλης μας, μελών του Συνδέσμου, οι οποίοι συμμετείχαν στην συνέλευση και -αν χρειαστεί- θα υπερασπιστούν με κάθε νόμιμο μέσο τον στόχο και την βούληση των μελών, για την παραμονή του Συνδέσμου στο κτήριο της οδού Κύπρου.

Τέλος, αποφασίστηκε η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, μουσικών, θεατρικών, εικαστικών, ομιλιών κ.ά.».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ