• Ορισμένοι σ’ αυτή την πόλη, δεν έχουν το σθένος να πούνε μία καλή κουβέντα και να χαρούνε με τις ευχάριστες ειδήσεις που αφορούν τον τόπο. Το γεγονός ότι το κράτος παραχώρησε κάποια τμήματα από το παραλιακό μέτωπο, δεν αφορά την δήμαρχο, τους συνεργάτες της και τους διοικούντες τον Δήμο Καβάλας. Ο υπουργός Ναυτιλίας, δεν ανακοίνωσε ότι τα έντεκα στρέμματα θα εγγραφούν στην ακίνητη περιουσία της Δήμητρας Τσανάκα, των αντιδημάρχων, ή των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Είπε ότι παραχωρούνται στην τοπική κοινωνία, για να αξιοποιηθούν προς όφελος της. Δεν έχουν δικαίωμα, λοιπόν, οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες να χαρούνε για την ευχάριστη αυτή είδηση; Γιατί ορισμένοι βάζουν «αστερίσκους» και θέλουν να υποβαθμίσουν μία σπάνια, ομολογουμένως, απόφαση της κεντρικής διοίκησης; Γιατί, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, το ελληνικό δημόσιο να παραχωρήσει σε άλλο φορέα της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τμήμα από την ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται.
  • Θεωρούμε πως η κεντρική διοίκηση όφειλε να κάνει την κίνηση αυτή και για ένα ακόμα λόγο. Γιατί, ο Δήμος Καβάλας παραχώρησε δημοτική έκταση στο Εσκί Καπού, προκειμένου το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμένα «Φίλιππος Β». Εάν αρνούνταν ο Δήμος Καβάλας να δώσει την έκταση αυτή, το εμπορικό λιμάνι δεν θα είχε καμία προοπτική ανάπτυξης, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας δεν θα αυξήσει τα έσοδα και το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., δεν θα μπορούσε, στο μέλλον, να «παζαρέψει» την παραχώρηση μιας ακόμα αξιόλογης λιμενικής υποδομής της χώρας σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή.
  • Το ελληνικό δημόσιο, όμως, έκανε το παρ’ ολίγο ολέθριο σφάλμα, να ακυρώσει την απαλλοτρίωση τμήματος της δημοτικής έκτασης και να βάλει σε μεγάλη περιπέτεια το έργο και το μέλλον του εμπορικού λιμανιού. Ο Δήμος Καβάλας και πάλι έγινε η «σανίδα σωτηρίας». Η επιμονή του να κριθεί δικαστικά τελεσθείσα η απαλλοτρίωση, έσωσε το έργο και το λιμάνι. Αλλά, ορισμένοι έμειναν στις δήθεν επιθετικές, έξαλλες και υστερικές συμπεριφορές (από την πλευρά του Δήμου Καβάλας) απέναντι σε θεσμικούς παράγοντες (ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας δεν είναι θεσμικός παράγοντας, αλλά μία Ανώνυμη Εταιρεία με μέτοχο το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).
  • Επειδή ο Δήμος Καβάλας διεκδίκησε (και κέρδισε δικαστικά) την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση μιας δημοτικής έκτασης, αυτό σημαίνει πως χάλασε η σχέση με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας; Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Λ.Κ. είναι Καβαλιώτες και οφείλουν να συνεργάζονται με τον Δήμο Καβάλας, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και με τους άλλους τοπικούς φορείς, για το καλό του τόπου. Όλα τα άλλα, που γράφονται και ακούγονται, είναι, μόνο, άρες μάρες κουκουνάρες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ