Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την αρχή της εκστρατείας δεκαέξι ημερών για την αφύπνιση κατά της έκφυλης βίας, η οποία τελειώνει στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις δεκαέξι αυτές ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, διοργανώνουν δράσεις με αντίστοιχη θεματολογία. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας επέλεξε σαν φετινή δράση του, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των παιδιών (και όχι μόνο) σε θέματα φιλίας, αλληλεγγύης και ενάντια στη βία. Σαν άξονας δράσης χρησιμοποιήθηκε το παραμύθι «Το λυπημένο αρκουδάκι», το οποίο είναι μία προσφορά του δάσκαλου του παραμυθιού, Ευγένιου Τριβιζά. Το 2005, ο «εθνικός παραμυθάς», πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόταση των μελών της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας, να γράψει μία ιστορία που να συμβάλει στους στόχους της Οργάνωσης, που αφορούν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Εξάλειψη της βίας σε όλες τις μορφές και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
Είναι μία ευρηματική και ευαίσθητη εισαγωγή σε ένα επώδυνο θέμα, την ενδοοικογενειακή βία. Ο ήρωας του παραμυθιού, δεν είναι προϊόν ποιητικής φαντασίας από ένα ονειρικό κόσμο. Είναι η παραμυθιακή έντεχνη απεικόνιση μιας σκληρής αλήθειας. Το βιβλίο ανοίγει δύο δρόμους στο παιδί. Το δρόμο της αδιαφορίας, ή της ανοχής και το δρόμο της συμπόνιας, της φροντίδας, της αγάπης.
Τα παιδιά δεν είναι αδιάφορα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Δεν ξέρουν, όμως, πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και πώς να αντιδράσουν. Οι ερωτήσεις που καλείται το παιδί να απαντήσει, μέσα στο βιβλίο, προκαλούν την κρίση του και την έκφραση της θέλησής του, για να φανεί στο τέλος, από το αποτέλεσμα, πόσο σημαντική ήταν η επιλογή του αυτή. Και τι μπορεί να προσφέρει στο άτομο και στο σύνολο, η καλλιέργεια του πνεύματος της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της συνεργασίας.
Η πρόεδρος του «Θεάτρου των Πολιτών», Στέλλα Φουρναράκη, με πολύ χαρά και προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ομίλου, για τη δραματοποίηση της ιστορίας του βιβλίου. Έτσι, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, το παραμύθι παρουσιάστηκε σαν θεατρικό δρώμενο στα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Μέριμνα του Παιδιού Καβάλας», από μέλη του «Θεάτρου των Πολιτών» και της Ομάδας Δράσης «ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ», Στέλλα Φουρναράκη, Κυριακή Σαρίδου, Δέσποινα Γιαρματζίδου και Ματίνα Δαραβάνη. Τα παιδιά απόλαυσαν το παραμύθι, που αποδόθηκε με πολύ διακριτικότητα και πειστικότητα και στη συνέχεια συμμετείχαν στην κουβεντούλα που ακολούθησε, για να ξεδιπλωθούν τα νοήματά του.
Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος ευχαριστεί τα μέλη του «Θεάτρου των Πολιτών» και της Ομάδας Δράσης «ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ», για την προθυμία, την εθελοντική τους προσφορά στη δραματοποίηση και στην πετυχημένη παρουσίαση του παραμυθιού. Επίσης, ευχαριστεί την πρόεδρο του Παιδικού Σταθμού «Μέριμνα του Παιδιού Καβάλας», Αυγή Χρυσανθίδου, για την αποδοχή της πρότασης για συνεργασία και τις κυρίες του διοικητικού συμβουλίου, τις εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό, για τη ζεστή φιλοξενία. Η δράση θα επαναληφθεί, σε συνδιοργάνωση με το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, στις 7:15μ.μ., στο χώρο του Λυκείου (οδός Ευγενίου Ιορδάνου και Αριστείδου). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ