Συχνά-πυκνά, η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, δια του προέδρου της και του διοικητικού συμβουλίου της, μας εκπλήσσει ευχάριστα και μας δίνει αφορμές να επικροτήσουμε δράσεις και αποτελέσματα. Η τόλμη, η φαντασία, η συνεχής ιχνηλάτηση θέσεων και προθέσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο αξιοθαύμαστο. Μία πρώην κοινότητα και νυν διαμέρισμα του Δήμου μας, σε απόσταση πέντε, μόλις, χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, αγωνίζεται εδώ και χρόνια να ξεκολλήσει από το περιθώριο στη συνείδηση των κατοίκων του Νομού, λόγω της βιομηχανικής ζώνης που εντάσσεται στην περιοχή, λόγω των «ρύπων» και μιας ιδιότυπης, όσο και λανθάνουσας αντίληψης, ότι η Νέα Καρβάλη «αγκαλιάζεται» από την κοινωνία κάθε που έρχεται η γιορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Του Μεγάλου Καππαδόκη Ιεράρχη. Η Νέα Καρβάλη δεν είναι μόνο μια κουραμπιεδούπολη, που κι αυτό ακόμη είναι κατάκτηση. Είναι κέντρο πολιτισμού, επειδή παράγει πολιτισμό με τις αμέτρητες δράσεις των ανθρώπων της. «Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης», «Ιστορικό Αρχείο», «Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών», «Μουσείο λαογραφικό», παραδοσιακό χωριό «Ακόντισμα», θέατρο με προδιαγραφές αρχαίου κοίλου. Τόσα πολλά σε τόση μικρή έκταση γης. Αλλά μεγάλης σε ιστορία και σε διαρκή αναζήτηση ποιότητας ζωής και πολυδιάστατης αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.
Μία πολύ σημαντική εκδήλωση έγινε την Κυριακή που μας πέρασε στο «Ακόντισμα». Η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών, βράβευσαν τον ιδρυτή και πρόεδρο του «Διαζώματος», κ. Σταύρο Μπένο, για την προσφορά του στη διάσωση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, τόπων και διαδρομών. Αιτία ήταν η πολυετής προσπάθεια να ενταθεί μέσα στον κύκλο ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το κομμάτι της Εγνατίας οδού που ενώνει το «Ακόντισμα», ως σταθμού της οδού αυτής, με τους Φιλίππους και τη Μαρώνεια. Φαίνεται, ότι το σχετικό πρόγραμμα εγκρίθηκε και η εκδήλωση αυτή, ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία της Νέας Καρβάλης για τα θετικά αυτής της ευχάριστης εξέλιξης.
Παρόντα ήταν όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Στέγης Πολιτισμού από το 1981 έως σήμερα, καθώς τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητος των Καππαδοκών, νυν και πρώην πρόεδροι και σύμβουλοι της Κοινότητος, εκπρόσωποι της διοίκησης, η αρχαιολόγος πρώην διευθύντρια αρχαιοτήτων κυρία Χάιδω Κουκούλη, ο έγκριτος καθηγητής πανεπιστημίου αρχαιολόγος Γιώργος Καραδέδος και, μαζί με τον Σταύρο Μπένο, ο εκπρόσωπος του «Διαζώματος» για την Περιφέρεια μας και οραματιστής της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας οδού, Γιάννης Λασκαράκης. Από πλευράς Δήμου Καβάλας, ήταν η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου και από την Αντιπεριφέρεια, ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος και ο κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Την Κοινότητα Νέας Καρβάλης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Νίκος Γκίκας και ο κ. Νίκος Καρακεϊσογλου. Η εκδήλωση έγινε μέσα στο θέατρο του «Ακοντίσματος». Τα καθίσματα απλώθηκαν στην ορχήστρα του θεάτρου και σε μία πύλη στήθηκε το βήμα των ομιλητών.
Στην αρχή, οι ενδιαφέρουσες διηγήσεις των πρώτων συμβούλων, Μάλαμας Ιωσηφίδου και Κατερίνας Ζοπόγλου, ζέσταναν την ατμόσφαιρα, καθώς ξετύλιξαν άγνωστες πτυχές της δημιουργίας του θεάτρου και του χωριού, με την αυθεντικότητα της λαϊκής αφήγησης. Στη συνέχεια, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Στέγης, Καπλάνης Ιωσηφίδης, αφού ευχαρίστησε έναν-έναν τους καλεσμένους για την παρουσία τους, έθεσε τους στόχους του ιδρύματος και, μάλιστα, με έμφαση είπε: «σήμερα είμαστε σε έναν ζώντα σταθμό της Εγνατίας οδού, επειδή ουσιαστικά ο τόπος, με μικρές διακοπές, συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες αντίστοιχες του αρχαίου, του Ρωμαϊκού, του Βυζαντινού και του σταθμού της Οθωμανικής περιόδου. Είναι, λοιπόν, έτοιμος σταθμός, που οφείλουμε να προβάλλουμε και να χρησιμοποιήσουμε μαζί με τον αρχαίο, που είναι λίγα μέτρα πιο πάνω, σε μία ενιαία διαδρομή και όλοι εσείς είσθε οι καλλίτεροι πρεσβευτές της ιδέας που πρέπει να γίνει πράξη». Το δεύτερο που έβαλε ως θέμα και ιδέα για παραπέρα βελτιώσεις, ήταν το θέμα της ένταξης των θεάτρων, σαν αυτό του «Ακοντίσματος», που είναι νεώτερα μεν, αλλά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σ’ ένα κύκλο προστασίας και προβολής και, βέβαια, έγινε κι αυτό δεκτό με θέρμη.
Ο κ. Σταύρος Μπένος, αλλά και όλοι οι ομιλητές, επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα της περιοχής του «Ακοντίσματος» και κατέθεσαν αμέριστη συμπαράσταση στις προσπάθειες που καταβάλλει το σωματείο, επί τριάντα πέντε χρόνια. Ακολούθησε η τελετή βράβευσης και χαιρετισμοί απ’ όλους τους επισήμους που παρευρέθησαν. Επρόκειτο για μία ζεστή, μεστή, άψογα οργανωμένη γιορτή για τα 35 χρόνια της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και μία ευκαιρία να μάθουμε όλοι, από πρώτο χέρι, τα σχέδια για το μέλλον του «Ακοντίσμστος», που μαζί με το προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, το οποίο οι Καππαδόκες κάτοικοι έφεραν από το μακρινό Γκέλβερι, αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Εφόσον και η τοπική κοινωνία το ενστερνιστεί και βοηθήσει, θα’ ναι μία νέα βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της Νέας Καρβάλης.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.