Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, τα μέλη και οι φίλοι του πολιτιστικού συλλόγου Καβαλιωτών της Αθήνας, «ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ», ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του διοικητικού συμβουλίου και αντάμωσαν σε μία συνάντηση γνωριμίας. «Το ραντεβού ήταν στο φιλόξενο χώρο Art Bar “Poems n’ crimes” στο Μοναστηράκι, εκεί όπου στεγάζεται ο εκδοτικός οίκος Γαβριηλίδη, ανάμεσα σε εκλεκτά βιβλία. Ο εκδότης με χαρά διέθεσε το χώρο και τον εξοπλισμό, μια και συνδέεται συναισθηματικά με την Καβάλα, όπου έζησε η μητέρα του τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Η πρόεδρος, Τούλα Βαφείδου, παρουσίασε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τις αρμοδιότητες καθενός από αυτά. Εξήρε το έργο της αείμνηστης Ισμήνης Γκότση, επίτιμης προέδρου του συλλόγου, που έφυγε από τη ζωή προσφάτως. Αναφέρθηκε στις σκέψεις πάνω στο σχεδιασμό δράσεων, καλώντας και το κοινό να συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις επιθυμητές εκδηλώσεις του συλλόγου σε επίπεδο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα το ενδιέφεραν και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας. Στόχος να αφουγκραστεί το διοικητικό συμβούλιο τις προσδοκίες των μελών του.

Στη συνέχεια, το κοινό ταξίδεψε στο παρελθόν της Καβάλας των δεκαετιών ’50, ’60, ’70, πάνω σ’ ένα σενάριο εικονικής περιήγησης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσα από εκατό φωτογραφίες. Υπήρξαν αυθόρμητες παρεμβάσεις του κοινού κατά τις προσωπικές αναμνήσεις του καθενός. Σεργιάνισαν στο κέντρο, στο λιμάνι και χαρακτηριστικές κεντρικές οδούς. Ακλούθησαν τον σχολικό περίπατο του Γυμνασίου Θηλέων προς την Καλαμίτσα, θυμηθήκαν εκδρομές και μπάνια στον Μπάτη, την Τόσκα και το Παλιό.

Πραγματοποιήθηκε μία μικρή λαχειοφόρος αγορά για φιλανθρωπικό σκοπό, υπέρ της «Μέριμνας του παιδιού» στην Καβάλα, που έδωσε την ευκαιρία σε κάποια μέλη να αποκτήσουν τα εξαίρετα έργα «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» της Ευθυμίας Πέγιου και «Οδωνυμικά», της εκλιπούσης, αξέχαστης, Αγγελικής Κιουρκτσή-Μιχαλοπούλου, βιβλία που ευγενώς διέθεσε στο σύλλογο Καβαλιωτών η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας.

Όλοι συγκινήθηκαν, νοστάλγησαν και εκφραστήκαν σε μία πολύ ζεστή  ατμόσφαιρα. Κατά συντροφιές, έτσι όπως ξανασμίξανε παλιοί συμμαθητές και γείτονες, συνέχισαν στον ισόγειο φωτεινό χώρο του μπαρ και την καλά κρυμμένη αυλή με το ξύλινο δάπεδο περιτριγυρισμένη από δέντρα, για κουβέντα και επανασύνδεση, συνοδεία ποικιλίας καφέδων, αφεψημάτων, δροσερών αναψυκτικών και ούζου με τους σχετικούς μεζέδες. Δεν έλειψαν οι γευστικοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ