• Αν ισχύει αυτό που αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, ότι ισχυροποιείται το δίπολο Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, ενώ οι πόλεις Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, χαρακτηρίζονται απλοί περιφερειακοί πόλοι, πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλη ανισότητα στην ανάπτυξη των παραπάνω Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
  • Ένα Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως λεγόταν παλιότερα, πρέπει να έχει στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δεν έχει δικαίωμα η κεντρική διοίκηση να παρεμβαίνει σ’ αυτά που συμφώνησε η τοπική κοινωνία, μέσω του περιφερειακού συμβουλίου, για να αλλάξει την ισορροπία. Πρόκειται για προκλητική στάση, που υποκρύπτει σκοπιμότητα.
  • Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί η κεντρική διοίκηση, ότι για να γίνει ισχυρή η ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν χρειάζονται μικροπολιτικές παρεμβάσεις, αλλά συνολική στήριξη. Δυστυχώς, στο πολιτικό παιχνίδι συμμετέχουν και τοπικοί παράγοντες, ιδιαίτερα από την Κομοτηνή, που λειτουργούν ως «δερβέναγας» της περιοχής.
  • Δεν μπορεί να υπάρξει, σε καμία περίπτωση, ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όταν η «ζυγαριά γέρνει» προς τη μία, ή την άλλη πλευρά. Η ισχυροποίηση του διπόλου Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπόλοιποι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης. Καλούμε τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να αντιδράσουν, γιατί από τους βουλευτές δεν αναμένουμε διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.
  • Συγχαίρουμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, για το «άνοιγμα» που επιχειρεί προς το νησί της Λήμνου, το οποίο είναι, πραγματικά, ζωτικής σημασίας για την Καβάλα. Μπορεί η Λήμνος να απέχει περισσότερα ναυτικά μίλια, σε σύγκριση με τη Θάσο, από την Καβάλα, ωστόσο οι κάτοικοι του όμορφου νησιού αισθάνονται ότι συνδέονται περισσότερο με τον μητροπολιτικό Δήμο Καβάλας, παρά με την Μυτιλήνη, με την οποία ανήκουν στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.
  • Η προσπάθεια σύσφιξης της σχέσης, λοιπόν, μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να συνεχιστεί. Και η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, να στραφεί και προς την Σαμοθράκη, δημιουργώντας στενές σχέσεις και με τα τρία μεγάλα νησιά του βόρειου Αιγαίου (Θάσο, Λήμνο, Σαμοθράκη). Από τις σχέσεις αυτές, θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό η πόλη και το λιμάνι της.
  • Εάν ο Μάκης Παπαδόπουλος θεωρεί ως λύση για την άρση του αδιεξόδου στο Περιγιάλι, όπως είναι ο τίτλος στο τελευταίο δελτίο Τύπου του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», τη σύγκληση συνέλευσης των κατοίκων, λυπούμαστε αλλά δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος. Αν διοικήσει τον Δήμο Καβάλας με λαϊκές συνελεύσεις, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, θα «χάσει την μπάλα», όπως λέγεται στη, γνωστή γι’ αυτόν, ποδοσφαιρική διάλεκτο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ