-Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, ο δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», Μανώλης Κελαϊδάκης, ζήτησε την συμπαράσταση του συλλογικού οργάνου, για να μην εφαρμοστεί από την Energean το «τερατούργημα», όπως το αποκάλεσε, σχέδιο αναδιάρθρωσης-εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στην θυγατρική εταιρεία των Πετρελαίων Καβάλας. Μάλιστα, ανέφερε την δήλωση του υπουργού εθνικής άμυνας και βουλευτή Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό κράτος θα ενισχύσουν οικονομικά την Energean, για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και όχι για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

-Το αίτημα του Μ. Κελαϊδάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, όπως και το αντίστοιχο του επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστου Ποτόλια, θα ζητηθούν την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021. Κατά την άποψη μας, στην συζήτηση αυτή πρέπει να ακουστεί και η πλευρά της Energean, ώστε να απαντηθούν τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και δημοτικός σύμβουλος, Μ. Κελαϊδάκης. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, πρέπει να ζητήσει ενημέρωση και από την διοίκηση της Energean, μετά την συνάντηση που έκανε με το σωματείο εργαζομένων στα Πετρέλαια. Έτσι, θα σχηματίσει καλύτερη εικόνα για τα επίμαχα ζητήματα και θα αποφεύγει τα σχόλια του τύπου: «Αυτό που κυκλοφορεί στην κοινωνία είναι, ότι η καημένη εταιρεία «μπαίνει μέσα» και οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο σχέδιο εξυγίανσης του «Πρίνου». Πως μπορεί ο δήμαρχος να υιοθετεί την άποψη αυτή, έχοντας ακούσει μόνο τα στοιχεία που του έδωσε ο Μ. Κελαϊδάκης για την οικονομική κατάσταση της Energean; Είναι ο Μ. Κελαϊδάκης ο επικεφαλής του Λογιστηρίου και τοποθετείται ως εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας;

-Εάν το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας παρέχει μονόπλευρη στήριξη προς τους εργαζομένους, υιοθετώντας τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, Χρ. Ποτόλια, Μ. Κελαϊδάκη, θα στείλει λανθασμένο μήνυμα προς τους σημερινούς, αλλά κυρίως προς τους μελλοντικούς επενδυτές στην περιοχή. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ενεργεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τόπου. Δεν είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), για να εμπλέκεται στα εργασιακά ζητήματα των επιχειρήσεων. Ούτε ο φορέας που χρηματοδοτεί τα επιχειρηματικά σχέδια, ή μέτοχος που ασκεί έλεγχο στη διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας.

-Το σχέδιο εργασιακής αναδιάρθρωσης στα Πετρέλαια Καβάλας, είναι απόφαση των διοικούντων την Energean. Οι διοικούντες θα κριθούν για την επιλογή τους από τους μετόχους της εταιρείας. Η Energean, ανέφερε ο Μ. Κελαϊδάκης, προσπαθεί με την μεθόδευση αυτή, να μπερδέψει την τοπική κοινωνία και την κυβέρνηση, για να πετύχει τον σκοπό της. Η οικονομική ενίσχυση που θα λάβει η Energean, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, έχει συγκεκριμένο στόχο. Πρόκειται για χρηματοδότηση, που θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Energean. Λόγω της πανδημίας και της προηγούμενης αρνητικής συγκυρίας, με την χαμηλή τιμή πώλησης του πετρελαίου, η Energean είχε αδυναμία ρευστότητας για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια. Το κράτος θα τοποθετήσει εκπρόσωπο του, ο οποίος θα ελέγξει εάν τα χρήματα θα πάνε στον συγκεκριμένο σκοπό. Επομένως, ούτε η Energean είναι «καημένη», αφού αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία στον χώρο παραγωγής υδρογονανθράκων, ούτε υπάρχει μεθόδευση, για να πληγεί η εξαιρετική φήμη της ασφαλούς λειτουργίας των Πετρελαίων Καβάλας, που διαμορφώθηκε επί τέσσερις δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ