• Η δημιουργία ενός φεστιβάλ τον χειμώνα, ως «αντίβαρου» στο φεστιβάλ Φιλίππων, δεν νομίζουμε ότι θα προσφέρει κάτι περισσότερο στην πολιτιστική ζωή της Καβάλας, ή στην αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης, εάν αυτός είναι ο σκοπός του εγχειρήματος.
  • Κατά τη γνώμη μας, η πολιτιστική δραστηριότητα στην Καβάλα είναι αρκετά ικανοποιητική, χάρη στους δραστήριους συλλόγους, αλλά και στους φορείς του Δήμου, όπως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Δημοτικό Ωδείο. Δεν είναι απαραίτητο, δηλαδή, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως οι μουσικές παραστάσεις και οι βιβλιοπαρουσιάσεις, για να τονώσει την κίνηση. Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και οι άλλοι τοπικοί σύλλογοι, διοργανώνουν την περίοδο του χειμώνα αξιόλογες εκδηλώσεις για την μουσική, τον χορό, το βιβλίο, τα εικαστικά, κ.λπ.
  • Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ακόμα πολιτιστικό «πόλο» την περίοδο του χειμώνα, μπορεί να διοργανώνει, για παράδειγμα, το φεστιβάλ «Γ. Παπαϊωάννου». Ή ένα φεστιβάλ νέων μουσικών δημιουργών γενικότερα. Η μουσική μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες όλη τη διάρκεια του έτους. Τα Ωδεία της πόλης, το Δημοτικό Ωδείο, το Ωδείο «Νεάπολις» και το Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδιοργανώνουν ένα μεγάλο φεστιβάλ μουσικής όλων των ειδών, από κλασική έως παραδοσιακή και ρεμπέτικη.
  • Επίσης, για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα, μπορούν να προστεθούν συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις για τις τέχνες γενικότερα και όχι μόνο για το θέατρο και την μουσική. Σ’ αυτό που θα συμφωνήσουμε με τους ανθρώπους του πολιτισμού και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Θοδωρή Γκόνη, είναι ότι η Καβάλα στερείται ενός μεγάλου χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι έχει ανάγκη και δικαιούται ένα τέτοιο χώρο, μία πόλη με το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο που έχει η Καβάλα, όπως ανέφερε ο Θ. Γκόνης.
  • Μακάρι τα επόμενα έτη, να βρεθεί, ή να κατασκευαστεί, ένας κατάλληλος χώρος, που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην τοπική καλλιτεχνική δημιουργία και συγχρόνως, θα κάνει την Καβάλα «κέντρο πολιτισμού» στη βόρεια Ελλάδα και γιατί όχι στα Βαλκάνια.
  • Όπως στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο κάθε μεγάλος σύλλογος διαθέτει το δικό του γήπεδο, έτσι και ο πολιτισμός, για να ανθίσει, χρειάζεται δικό του «γήπεδο». Δυστυχώς, η ανακατασκευή του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δεν υλοποιήθηκε. Θα γίνει μία ανακαίνιση μικρής κλίμακας, που θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται για την μεγάλη και σύγχρονη αίθουσα πολιτισμού που ονειρευόμαστε. Έστω κι έτσι, θα είναι μία λύση στο πρόβλημα έως ότου το όνειρο γίνει πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ