-Όταν υπάρχει πρόβλημα, οποιοδήποτε πρόβλημα, στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αρμόδιος να το επιλύσει είναι ο πρόεδρος. Δεν αντιλαμβάνομαι, επομένως, γιατί ο Θίοντορ κάλεσε τους επικεφαλής να συζητήσουν, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, για την αποχή που κάνουν τέσσερις παρατάξεις από τις συνεδριάσεις.

-Ο δήμαρχος είναι φιλοξενούμενος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Παραβρίσκεται, με σκοπό να ενημερώνει και να δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, για τα θέματα που εισάγει η δημοτική Αρχή προς συζήτηση και έγκριση από το θεσμικό όργανο.

-Ως φιλοξενούμενος, λοιπόν, οφείλει να σέβεται τους κανόνες λειτουργίας και τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις. Τους κανόνες δεν τους βάζει ο δήμαρχος, ούτε είναι αρμόδιος για την εφαρμογή τους. Ο δήμαρχος τηρεί τους κανόνες και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τους εφαρμόζει. Με δικαιοσύνη, ισονομία και αποφασιστικότητα.

-Ο Κώστας Πεφάνης, δεν παίζει τον ρόλο του «διαιτητή», όταν υπάρχει αντιπαράθεση, ο οποίος θα παρέμβει για να αποδώσει δικαιοσύνη. Αλλά, γίνεται, άλλοτε ακούσια και άλλοτε εκούσια, το στήριγμα του Θίοντορ απέναντι στις παρατάξεις της «αντιπολίτευσης». Τον ίδιο ρόλο ανέλαβαν και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο αυτοί δεν κατέχουν το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

-Ο Κ. Πεφάνης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Θίοντορ, αλλά το αξίωμα που του δόθηκε (με ψηφοφορία) είναι υπεράνω συνδυασμών. Ίσως να θεωρεί ότι, η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, είναι μία διοικητική θέση που του πρόσφερε ο δήμαρχος, όπως «μοίρασε» τις αντιδημαρχίες και τις προεδρίες στις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

-Προτείνω στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση εκτός από την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, να αξιολογηθεί και ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών (και περιφερειακών) συμβουλίων, γιατί χρειάζονται βελτιώσεις. Η κυριότερη είναι, να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι των μελών τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ