Ερώτηση προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, με θέμα: «Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στα δικαιώματά τους και την ένταση της κρατικής βίας-σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων της περιοχής και του περιβάλλοντος», κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η ENERGEAN OIL & GAS-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του «Πρίνου», με πρόσχημα τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες», προχωρά στην υλοποίηση «προγράμματος αναδιάρθρωσης», με στόχο την μείωση του «εργασιακού κόστους», επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο, τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι’ αυτό, επιδίωξε να προχωρήσει σε απολύσεις που τις βάφτισε «εθελούσιες παραιτήσεις» με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους και φτηνούς. Λόγος γίνεται για μία εταιρία, που πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την δανειοδότησή της, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% επί δανείου ποσού 90,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρόκειται να συνάψει η εν λόγω εταιρεία με εμπορικές τράπεζες, καθώς και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος, κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τους τελευταίους μήνες τον δικό τους αγώνα και αντιτίθενται στο «σχέδιο εργoλαβοποίησης του Πρίνου», όπως εύστοχα έχουν χαρακτηρίσει το περιβόητο «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρίας.

Η Energean, αφού είδε τα σχέδια της να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τους εργαζόμενους και το πρόγραμμα «εθελούσιων παραιτήσεων» ουσιαστικά να ναυαγεί, συνέχισε απρόσκοπτα την λειτουργία του εργοστασίου, μέχρι το προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβρη shutdown για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε, για να διακόψει απότομα την λειτουργία βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργοστασίου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Κλιμάκωσε, μάλιστα, την επίθεση με μηνύσεις, απολύσεις, πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους 70-75 διαθεσιμότητες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα εργάζονται ανάλογα με την βάρδια και την ειδικότητά τους, άλλοι 10 μέρες και άλλοι 15, ή 20 και μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που θα είναι προσωπικό ασφαλείας θα δουλεύει κανονικά.

Παράλληλα, τους έστειλε «προσωπικές» εκβιαστικές επιστολές, με τις οποίες καλεί τους εργαζόμενους να αποκοπούν από το σωματείο τους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις. Την Πέμπτη 9/12/2021, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την κρατική βία και καταστολή. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, δεκάδες αστυνομικοί, ασφαλίτες, καθώς και μπράβοι ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, επιχείρησαν με εντολές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να καταστείλουν την κινητοποίηση των εργαζομένων. Η αποφασιστική στάση τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, ανέτρεψε τα σχέδια αυτά.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα τους και καταγγέλλουν πως οι κίνδυνοι για ατύχημα μεγαλώνουν, αφού «η εταιρεία αγνοώντας παντελώς το πώς λειτουργεί ο «Πρίνος», μπερδεύει το προσωπικό φύλαξης με το προσωπικό ασφαλείας και διακινδυνεύει όχι μόνο τις δικές μας ζωές, για τις οποίες δεν δίνει «δεκάρα», αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής». Όπως, μάλιστα, αναφέρουν σε πρόσφατη εξώδικη επιστολή τους προς την εταιρεία: «Με την παρούσα σας κάνουμε για ακόμα μία φορά έκκληση, να ξανατροφοδοτήσετε το εργοστάσιο με φυσικό αέριο, ώστε να προχωρήσουμε σε γλύκανση και επαναφορά της παρουσίας του H2S στο 5%. Διαφορετικά, σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους, για όποιο ατύχημα συμβεί. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες με ορυκτό πετρέλαιο και υδρόθειο, του οποίου η επεξεργασία σταμάτησε με δική σας εντολή. Γιατί γνωρίζετε ότι, η λειτουργία του εργοστασίου πραγματοποιείται με 5% H2S, ενώ σήμερα τα δοχεία και οι αγωγοί περιέχουν 48% H2S, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο τις εγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τις ζωές των εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

-Να ακυρωθούν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και η εκ περιτροπής εργασία.

-Να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής.

-Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ