• Εάν ερωτηθεί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν, ή θα χρηματοδοτηθούν, από την Περιφέρεια και αφορούν τον Δήμο Καβάλας, είμαστε βέβαιοι ότι θα διαφωνήσει με τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουφατζής, ο οποίος είπε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι αδικημένη σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.
  • Επίσης, ο περιφερειάρχης θα πει ότι όλοι οι Δήμοι έχουν ανάγκες, οι ανάγκες αυτές είναι σημαντικές, αλλά τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια είναι περιορισμένα. Όμως, η διοίκηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης οφείλει να ιεραρχεί τα αιτήματα και να τα ικανοποιεί βάσει ορισμένων κριτηρίων. Δύο από αυτά, είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου και η μελετητική ωριμότητα ενός έργου.
  • Ο Δήμος Καβάλας είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, πληθυσμιακά Δήμους στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και δικαιούται να έχει προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις έργων. Σημαντικών έργων, όπως η αναβάθμιση του σταθμού βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στην «Άσπρη Άμμο» και η σύνδεση (του δικτύου ύδρευσης) της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης (στο Κεφαλάρι).
  • Δεν υποβαθμίζουμε τις ανάγκες των άλλων Δήμων, άλλωστε για κάθε τοπική κοινωνία είναι οι πιο σημαντικές, αλλά η δικαιοσύνη απαιτεί να γίνεται ιεράρχηση. Ούτε, βεβαίως, είναι σωστό την «μερίδα του λέοντος» να παίρνουν συνέχεια οι δυνατοί και οι αδύναμοι να βρίσκονται στο περιθώριο.
  • Θέλουμε, λοιπόν, από τον περιφερειάρχη, που είναι ο επικεφαλής της διοίκησης, να λειτουργεί με δικαιοσύνη προς όλους τους Δήμους. Δικαιοσύνη, ωστόσο, δεν είναι η χρηματοδότηση έργων των Δήμων της Θράκης και τα (σχεδόν μόνιμα) παράπονα από τους Δήμους της ανατολικής Μακεδονίας. Διότι, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας εξέφρασε ένα πραγματικό παράπονο που έχουν διατυπώσει κι άλλοι αιρετοί Δήμων της ανατολικής Μακεδονίας.
  • Για να σταματήσουν τα παράπονα, ο Χρ. Μέτιος πρέπει να κάνει πράξη τη δέσμευση περί ενδοπεριφερειακής συνείδησης. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Καβάλας και συγκεκριμένα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πρέπει να καταθέσουν τις μελέτες για τα έργα που προαναφέρθηκαν, ώστε η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. να «υποχρεωθεί» να συμβάλλει στη χρηματοδότηση τους. Θεωρούμε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες και το παράπονο του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν έγινε για τις εντυπώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ