Όλο τον προηγούμενο καιρό, πριν και στην διάρκεια της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου το οποίο αφορά στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, οι βουλευτές Καβάλας απέφυγαν να τοποθετηθούν δημοσίως, για το ζήτημα της απορρόφησης των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Επέλεξαν την σιωπή και ανέμεναν να μιλήσουν από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Η βουλευτής, Αγγελική Δεληκάρη, η οποία έχει και την ιδιότητα της ακαδημαϊκού (σ.σ. είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα τα εξής: «Θέλω να σταθώ, αρχικά, στο τμήμα (του σχεδίου νόμου) που αφορά στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης. Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από την υλοποίηση του πλάνου ενίσχυσης, όπως εκπονήθηκε από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τους συνεργάτες του, στοχεύει στην ανάδειξη του «Δημοκρίτειου» σε ακαδημαϊκό κόμβο, σε ένα πολύ ισχυρό περιφερειακό πανεπιστήμιο, όχι μόνο στα στενά ελληνικά όρια, αλλά γενικότερα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας τις ερευνητικές δυνατότητές του, μέσα από την προσάρτηση σε αυτό των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος τα οποία εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα.

Όσον αφορά στην πόλη της Καβάλας, ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών, με τρία τμήματα (Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής), καθώς και της Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με δύο τμήματα (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής). Μαζί με τα ερευνητικά Ινστιτούτα Πετρελαίου  και Τουρισμού και Φιλοξενίας, τα οποία επίσης θα ανήκουν, πλέον, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η πόλη της Καβάλας καθίσταται ένα πανεπιστημιακό κέντρο με σημαντικό αποτύπωμα στον ακαδημαϊκό χάρτη όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά σε εθνικό επίπεδο. Η διατήρηση των τμημάτων στην Καβάλα ήταν αναγκαία συνθήκη, υπαγορευμένη από λόγους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και κοινωνικούς. Ως βουλευτής Καβάλας και ακαδημαϊκός, χαίρομαι διπλά γι’ αυτή την εξέλιξη».

Είμαστε σίγουροι ότι η βουλευτής δεν θα χαιρόταν, αν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας υπάγονταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα διεκδικούσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χρησιμοποίησε την λέξη «προσάρτηση», που εκφράζει με ευγενικό τρόπο την πραγματικότητα. Διότι, στην πράξη συντελείται κλοπή τμημάτων από ένα Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), για να ενισχυθεί ένα άλλο (το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο). Η κυβέρνηση, την οποία εκθειάζει η βουλευτής για την στρατηγική επιλογή της, αποφάσισε μονομερώς να υπάγει στην (διοικητική) κυριαρχία του Δ.Π.Θ. τα τμήματα δύο σημαντικών κόμβων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Έτσι, το Δ.Π.Θ. θα αναδειχτεί σε ένα πολύ ισχυρό περιφερειακό πανεπιστήμιο στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Και το ΔΙ.ΠΑ.Ε., φίλτατη Αγ. Δεληκάρη, δεν είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, που χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση; Χάνοντας τους δύο κόμβους στην Δράμα και την Καβάλα, δεν θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα στην λειτουργία του; Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα δημόσια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας; Ως καθηγήτρια σε δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αισθάνεστε προσβολή, για την ωμή πολιτική παρέμβαση σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο; Μη πείτε ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη και ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι περιφέρεια, διότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει τμήματα και στην Καβάλα, την Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Κατερίνη και το Διδυμότειχο! Όπως και το Δ.Π.Θ., έχει την έδρα του στην Κομοτηνή και σχολές στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τον βόρειο Έβρο.

Μάλιστα, το ΔΙ.ΠΑ.Ε., λόγω του χαρακτήρα του, μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα, να αναδειχτεί σε πανεπιστημιακό κέντρο των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πείτε ξεκάθαρα, ότι δεν θέλουν μερικοί να δημιουργηθεί άλλο ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο στην βόρεια Ελλάδα, πλην του Α.Π.Θ., του Δ.Π.Θ. και του ΠΑ.ΜΑΚ. (Πανεπιστήμιου Μακεδονίας).

Είναι ψευδές ότι θα ιδρυθούν στην Καβάλα: Σχολή Θετικών Επιστημών με τμήματα Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής και Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής). Οι υπάρχουσες σχολές, μαζί με τα δύο ανενεργά ερευνητικά ινστιτούτα, θα απορροφηθούν από το Δ.Π.Θ., όπως και τα δύο τμήματα του κόμβου της Δράμας, τα οποία θα αλλάξουν (μόνο) ονομασία! Ενώ ενδέχεται να ιδρυθεί στην Καβάλα μία δεύτερη Σχολή, με αντικείμενο σπουδών την διοίκηση επιχειρήσεων.

Έχει μεγαλύτερη σημασία, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να ενισχυθεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) από το ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Ένα ίδρυμα, το οποίο παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. φοιτούν με φυσική παρουσία εκατοντάδες φοιτητές στα περιφερειακά τμήματα που προαναφέραμε.

Τέλος, αναφερθήκατε, στην ομιλία σας στην Βουλή των Ελλήνων, στην τεράστια επιτυχία που έχει το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν προτείνεται στην διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και στο Υπουργείο παιδείας, να ιδρυθεί στην Καβάλα μία Ιατρική Σχολή, που θα παρέχει αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σε αλλοδαπούς φοιτητές;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ