Γιατί χρειαζόμαστε τα ΔΗΠΕΘΕ

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας είναι ένα από τα πιο ξακουστά και παραγωγικά ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας. Το θέατρο είναι μία από τις παλαιότερες πολιτιστικές εκφράσεις της ανθρωπότητας. Όπως είναι γνωστό, το θέατρο γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και έκτοτε αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Το θέατρο είναι βαθιά συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τον τρόπο που οι πολίτες αυτής της χώρας κατανοούμε τον όρο «τέχνη».

 Η έκτη μορφή των καλών τεχνών, παρόλο που εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και συχνά ποικίλλει σε μορφή και περιεχόμενο σύμφωνα με τις τάσεις της κάθε εποχής, παραμένει ένα από τα προπύργια του πολιτισμού μας, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τους αιώνες. Η θεατρική σκηνή είναι ο σχεδόν «άγιος» τόπος όπου εκφέρονται τα πιο βαθιά και πολύπλοκα ανθρώπινα ερωτήματα, εκεί όπου τίθενται δύσκολες ερωτήσεις (με συχνά ακόμη πιο περίπλοκες απαντήσεις), όπου οι ιδέες ακούγονται, όπου ο νους κινείται

Είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς το θέατρο; Ακολουθούν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να απαντήσουμε αρνητικά στο ερώτημα αυτό και να προστατεύουμε και να αγαπάμε τα ΔΗΠΕΘΕ μας.

1. Η ζωή μας σε μία σκηνή: Η μαγεία του θεάτρου έγκειται στο γεγονός ότι μέσω της αναπαράστασης, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δούνε ενίοτε καταστάσεις, συναισθήματα, όνειρα και φόβους που τους είναι οικεία. Το θέατρο μας επιτρέπει με τον τρόπο αυτό, να έχουμε μία πιο «αντικειμενική» ματιά σχετικά με την καθημερινότητα και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

2. Απελευθερώνει τα συναισθήματα μας: Μία καλή παράσταση, οφείλει να μας προκαλέσει συναισθήματα. Το γέλιο, το κλάμα ή ο θυμός μοιράζονται μεταξύ των θεατών ανάλογα με το είδος της παράστασης.

3. Προσωπική μόρφωση: Το θέατρο προσφέρει στα παιδιά, στους νέους αλλά και στους ενήλικες την ευκαιρία να μάθουν, να αναπτύξουν και να προωθήσουν αξίες και δεξιότητες. Η κατανόηση και η αφομοίωση των ιστοριών που παρουσιάζονται θέτουν τις υπάρχουσες γνώσεις και θεωρίες μας  σε δοκιμασία, σε ένα νέο και ελκυστικό πλαίσιο.

4. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα: Μια καλή παράσταση θα κεντρίσει τη φαντασία μας, καθώς κάθε άτομο συμπληρώνει την παράσταση με τις δικές του εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις. Ο θεατής αναζητά μερικές φορές λύσεις και εναλλακτικές, αναρωτιέται για το αίτιο και το αποτέλεσμα, κινητοποιεί τον ψυχισμό του και γίνεται και αυτός −άθελα του− μέλος του θιάσου.

5. Ψυχαγωγεί: Τα  θεατρικά έργα είναι ένα μέσο που, όπως ο κινηματογράφος ή η λογοτεχνία, μας κάνουν να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και να γνωρίσουμε ιστορίες και χαρακτήρες, οι οποίοι μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και χρόνους. Το θέατρο έχει εδώ το πλεονέκτημα της ζωντανής αναπαράστασης, η οποία μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη μορφή αναπαράστασης. Η διασκέδαση είναι άλλωστε βασικό στοιχείο για μία ευτυχισμένη και πλήρη ζωή. Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο, σκεφτήκατε ότι έχετε καιρό να κάνετε κάτι που σας διασκεδάζει, σας προτείνουμε να μπείτε στο Novibet, και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας παίζοντας παιχνίδια καζίνο online!

6. Ενώνει τους ανθρώπους: Ποιος δεν θέλει να περνούν χρόνο με τους αγαπημένους τους; Το θέατρο δημιουργεί περιβάλλοντα όπου τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες συνυπάρχουν γύρω από το ίδιο γεγονός, επιτρέποντάς τους να ζήσουν υγιείς εμπειρίες και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις.

(ξένη δημοσίευση)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ