• Απολυμαίνω σημαίνει: καθαρίζω ένα χώρο, ή ένα αντικείμενο, ή το σώμα, ή τμήμα του σώματος, ώστε να εξαλειφθούν οι νοσογόνοι μικροοργανισμοί. Σύμφωνα με πρόσκληση, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας καλούνται σε έκτακτη συνεδρίαση, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, για να εγκρίνουν το πρακτικό περί ανάθεσης της υπηρεσίας απολύμανσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης, ή και διάδοσης του κοροναϊού.
  • Ο νομίατρος του Νομού Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, δήλωσε σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει προληπτική απολύμανση σε κάποιο χώρο. «Απολύμανση γίνεται όταν γνωρίζουμε ότι κάπου υπάρχει ο ιός. Αν δεν υπάρχει ο ιός, τι νόημα έχει η προληπτική απολύμανση;», είπε και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Καβάλας μπορεί να κάνει ότι νομίζει, για ψυχολογικούς λόγους. Οι πολλές απολυμάνσεις είναι περιττές. Θέλουν χρήματα για να γίνουν».
  • Ο Δήμος Θάσου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα κι αν χρειαστεί, θα προβεί στην απολύμανση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Αναρωτιόμαστε, επομένως, γιατί τέτοια σπουδή από τη δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, να κάνει απολύμανση στο κλειστό κολυμβητήριο και στα γυμναστήρια του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» και Ποταμουδίων, καθώς και στα γυμναστήρια των σχολικών μονάδων, εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα στην Καβάλα.
  • Προφανώς, η ανάθεση του έργου (της απολύμανσης) είναι απευθείας και ο ανάδοχος, βεβαίως, θα πληρωθεί για να κάνει μία παρέμβαση για ψυχολογικό λόγο! Διότι, αν απολυμανθούν τώρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μετά τη λήξη της περιόδου των δύο εβδομάδων, που θα επιστρέψουν οι αθλητές και οι αθλήτριες και επαναρχίσουν οι προπονήσεις και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, προκύψει, ω μη γένοιτο, ένα κρούσμα τι πρόκειται να γίνει; Θα κλείσει, πάλι, η αθλητική εγκατάσταση, για να γίνει νέα απολύμανση;
  • Είναι χρήσιμο, θεωρούμε, στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, να υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός των ενεργειών των τοπικών Αρχών, με συντονιστή των διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, δηλαδή τον νομίατρο. Καλό είναι, οι Δήμοι και οι λοιποί φορείς, να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν έχουν ουσία και πιθανόν να δημιουργήσουν (μεγαλύτερη) αναστάτωση στον ντόπιο πληθυσμό. Αλλά, να ζητούν τις οδηγίες και τη γνώμη του νομίατρου πριν υλοποιήσουν μία ενέργεια, όπως είναι η απολύμανση των χώρων συνάθροισης πολλών ατόμων.
  • Η δαπάνη για την προληπτική απολύμανση, επίσης, είναι ένα ζήτημα. Γιατί μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη απολύμανση σε περίπτωση (που απευχόμαστε) επιβεβαιωμένου κρούσματος. Πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση, είναι ικανοποιητικό μέτρο η αναστολή λειτουργίας όλων των κλειστών χώρων άθλησης (και όχι μόνο) για δύο εβδομάδες. Στο χρονικό αυτό διάστημα ίσως υπάρξει ύφεση στην επιδημία και δεν απαιτηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων προφύλαξης. Ας επικρατήσει η ψυχραιμία λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ