-Από την 1η Ιανουαρίου 2023, το κόστος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων θα βαραίνει τους πολίτες, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Κι αυτό θα καταστεί υποχρεωτικό με την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω».Στο σύστημα θα ενταχθούν και οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, από την 1η Ιανουαρίου 2028. Γιατί η κεντρική διοίκηση «καταφεύγει» σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που άρχισε τον Ιανουάριο του 2009, με τίτλο: «Η ανάπτυξη συστήματος πληρώνω όσο πετάω στην Ελλάδα, Εσθονία και Κύπρο», το οποίο ήταν συγχρηματοδοτούμενο κατά 48,5% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε εταίρους από τις χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Εσθονία, Κύπρο;

-Η απάντηση είναι απλή. Διότι, η πολιτική της κεντρικής διοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων, όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων, απέτυχε παταγωδώς! Παρά την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μειώθηκαν τα απορρίμματα που πηγαίνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ούτε αυξήθηκε το ποσοστό της ανακύκλωσης. Δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, για «εκστρατείες ενημέρωσης», δράσεις και υποδομές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με την έμμεση οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που πληρώνουν δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν βάζουν οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα τα χρήματα, για την μεταφορά των απορριμμάτων στους Χ.Υ.Τ.Α., από την τσέπη τους. Ούτε προμηθεύονται τον εξοπλισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων με δική τους δαπάνη.

-Σήμερα, επομένως, ο πολίτης πληρώνει δημοτικά τέλη, αλλά η κεντρική διοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τα απορρίμματα που θάβονται και να αυξήσουν τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ο πολίτης θα πληρώνει άμεσα το δημοτικό τέλος, για να καλύψει την αποτυχία του πολιτικού συστήματος! «Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ηλεκτρικό ρεύμα, ή με το νερό που καταναλώνει, έτσι θα γίνεται με τα σκουπίδια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος. Δηλαδή, είναι το ίδιο πράγμα να πληρώνει ο πολίτης για να έχει την παροχή βασικών αγαθών, όπως είναι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα και να πληρώνει στον Δήμο και την κεντρική διοίκηση, για να διαχειριστούν τα απορρίμματα;

-Από τον Ιανουάριο του 2023, κάθε νοικοκυριό θα νοικιάζει από τον Δήμο τρεις κάδους. Στον κάδο χρώματος γκρι θα ρίχνει τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται. Στον κάδο χρώματος μπλε θα τοποθετεί το χαρτί. Και στον κάδο χρώματος καφέ, θα συγκεντρώνει τα υπολείμματα τροφών και τα πράσινα απόβλητα (βιοαποικοδομήσιμα). Το κόστος παραλαβής των απορριμμάτων ανά νοικοκυριό, θα προσαρμόζεται αναλόγως με την ποσότητα και την συχνότητα αποκομιδής που θα επιλέξει το κάθε νοικοκυριό.

-Θα γυρίσουμε στην εποχή που κάθε νοικοκυριό είχε τον σκουπιδοτενεκέ του και περνούσαν τα γαϊδουράκια από τις γειτονιές της Καβάλας, για να αδειάσουν τους σκουπιδοτενεκέδες! Θα έχουμε τρεις «σκουπιδοτενεκέδες» με διαφορετικά χρώματα και για να τους αδειάζουμε στα απορριμματοφόρα όταν γεμίζουν, θα πληρώνουμε απευθείας στον Δήμο, αφού οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν καταβάλλουν στους Δήμους τα χρήματα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν στους λογαριασμούς κατανάλωσης!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ