Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 διοργανώθηκε, από την Ένωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Νομού Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, εκδήλωση με θέμα: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Παρελθόν, παρόν, μέλλον». Η εκδήλωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση των Κέντρων Υγείας Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης. Για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό Καβάλας μίλησαν οι: Στάθης Τσαρίδης, πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ, Κιάρα Ντι Νάπολη, επιστημονική υπεύθυνη Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης, Αρετή Χαρίση, επιστημονική υπεύθυνη Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης, Θωμάς Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Πρίνου, Στέλιος Καφάς, υπεύθυνος Μονάδας Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Νομού Καβάλας, Στάθης Τσαρίδης, απέστειλε γραπτώς τις εντυπώσεις του από την εκδήλωση: «Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών, ήταν ότι οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν με μεγάλα προβλήματα και τρόπο απολύτως αναντίστοιχο των αναγκών των πολιτών. Τα Κ.Υ., μετά την ένταξή τους στο Π.Ε.Δ.Υ., την αποκοπή τους από την οργανική σύνδεση που είχαν με το Νοσοκομείο Καβάλας και την μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας τους στην 4η Υ.ΠΕ., περιήλθαν σε κατάσταση ασφυξίας, αδυνατώντας να λύσουν στοιχειώδη καθημερινά λειτουργικά προβλήματα. Το μοντέλο της διοίκησης των Κ.Υ. απευθείας από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, που επέβαλε βίαια ο ιδρυτικός νόμος για το Π.Ε.Δ.Υ., χωρίς προηγουμένως να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί στήριξης της λειτουργίας τους, αποδείχτηκε απολύτως αποτυχημένο, ανίκανο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους. Έλλειψη γιατρών, προβλήματα στην αποπληρωμή των εφημεριών, στη σίτιση των εφημερευόντων, περικοπές σε πραγματοποιηθείσες εφημερίες, ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, οικονομική ασφυξία, αδυναμία κίνησης των ασθενοφόρων σε καθημερινή 24ωρη βάση, αδυναμία διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον, αδυναμία ομαλοποίησης στο σύστημα προμηθειών από το ιατροφαρμακευτικό υλικό μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης, ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα στην καθαριότητα και τη φύλαξη των χώρων, είναι τα χαρακτηριστικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.
Η μονάδα υγείας Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας λειτουργεί στο επίπεδο που επιτρέπει ο ελάχιστος αριθμός γιατρών που υπηρετεί σε αυτή. Ολόκληρη η πόλη της Καβάλας, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή, δεν έχει ούτε μία οργανωμένη δημόσια μονάδα Π.Φ.Υ., με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν ως μοναδική επιλογή για την αναζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο Καβάλας έχει μετατραπεί σε έναν ιδιόμορφο οργανισμό, που προσπαθεί όντας υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, να παρέχει ταυτόχρονα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και σε κάποιες περιπτώσεις τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ο κ. Στράτος Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., στην παρέμβασή του, αφού εκτίμησε ότι η απεικόνιση της κατάστασης στις δομές του Π.Ε.Δ.Υ., όπως αυτή περιγράφηκε από τους ομιλητές, αντανακλά απολύτως την πραγματικότητα, δήλωσε ότι έως τώρα, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις υπάρχουσες δομές. Αξιολόγησε τον τρόπο δημιουργίας του Π.Ε.Δ.Υ. ως απόπειρα πλήρους διάλυσης της Π.Φ.Υ. και παράδοσής της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε σε επικείμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός νέου καθολικού, δημόσιου συστήματος Π.Φ.Υ. Υποσχέθηκε ομαλοποίηση των διαδικασιών των κάθε είδους προμηθειών. Για το ζήτημα της εκ νέου υπαγωγής των δομών της Π.Φ.Υ. στην ευθύνη του νοσοκομείου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινή λύση, είναι όμως θέμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Με θέμα: «Η πρόκληση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σήμερα», μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Π.Φ.Υ., αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, συντονιστής της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον της Π.Φ.Υ., κ. Αλέξης Μπένος. Παρουσίασε την πρόταση της ομάδας εργασίας, όπως αυτή κατατέθηκε στο Υπουργείο και τον δημόσιο διάλογο. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί της εισήγησής του και έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων ασθενών, σωματείων συνταξιούχων, τους τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας, πολιτικών κομμάτων (Κ.Κ.Ε., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΑΝ.ΕΛ.), εκπροσώπους εργαζομένων και ιατρών, εργαζόμενους στην Π.Φ.Υ. Αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης έγιναν τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας Πρίνου-Θάσου και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με την παρέμβαση του δημάρχου Θάσου, κ. Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ.
Με τη λήξη της εκδήλωσης έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν: ο πρόεδρος και η γραμματέας της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ., ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Πρίνου, ο υπεύθυνος της μονάδας υγείας Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, ο διευθυντής του Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας. Ως αποτέλεσμα της διεξοδικής συζήτησης που έγινε, περιμένουμε την υλοποίηση, από την μεριά της Υ.ΠΕ., συγκεκριμένων μέτρων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της λειτουργίας των δομών της Π.Φ.Υ. (προμήθειες, σίτιση εφημερευόντων, φύλαξη Κ.Υ., εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας των τεσσάρων δομών του Π.Ε.Δ.Υ. σε θέματα χαμηλού οικονομικού κόστους, πληρωμή εφημεριών, διακομιδές ασθενών). Ο κ. Πλωμαρίτης δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα της στελέχωσης των δομών της Π.Φ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, ενώ εξήγγειλε πρόγραμμα αναβάθμισης και ανανέωσης του εξοπλισμού τους. Ανακοινώθηκε η άμεση χορήγηση των χρωστούμενων αναδρομικών στους γιατρούς του Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, ενώ δήλωσε τη στήριξή του στην πρόταση που καταθέσαμε, για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη μεριά μας, για λειτουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στο χώρο του Π.Ε.Δ.Υ. Καβάλας με ορίζοντα την 01-01-2017. Για το θέμα αυτό, αποφασίσθηκε η διενέργεια νέας σύσκεψης το ταχύτερο δυνατό, αφού προχωρήσουν οι απαραίτητες διεργασίες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.