Η Τοπική Οργάνωση Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση στην ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείο Καβάλας: «Δύο ζητήματα αναδείχτηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο στο Νοσοκομείο Καβάλας, για τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Κέντρων Υγείας. Από τη μια, η αγωνία των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και η αγανάκτησή τους για την εγκατάλειψη που βιώνουν (ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής).
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο κ. Πλωμαρίτης, διευθυντής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο κ. Μπένος, καθηγητής Α.Π.Θ. και υπεύθυνος του νέου σχεδίου Π.Φ.Υ. που εκπόνησε η κυβέρνηση, αφού παραδέχτηκαν(;!!) όπως είπαν τις ελλείψεις που υπάρχουν, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση και την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στο χώρο της υγείας. Ότι δηλαδή φταίνε οι προηγούμενοι, που πραγματικά φταίνε λέμε εμείς και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ότι τώρα εκ των πραγμάτων είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά από εδώ και πέρα με την «αριστερή» μη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όλα θα στρώσουν και η Π.Φ.Υ. θα λειτουργήσει για το καλό του απλού λαού, μάλιστα χωρίς εμπορευματοποίηση και θα είμαστε, πλέον, μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Επομένως, πρέπει όλοι μας να δώσουμε χρόνο στο σύστημα, γιατί η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.
Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, η ίδια επιχειρηματολογία ότι παραλάβαμε καμένη γη από τους προηγούμενους και πρέπει να κάνουμε υπομονή, να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί μας κάνουν τη χάρη που ασχολούνται με την υγεία. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τη στάση τους και τις ερωτήσεις τους, δήλωσαν άγνοια της κατάστασης και αμέτοχοι στο «έγκλημα», μάλιστα ο ένας έκανε επίθεση στο δήμαρχο Θάσου, επειδή δεν παίρνει υπόψη του τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το νησί της Θάσου με Ε.Κ.Α.Β. Παρακάτω παραθέτουμε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Τ.Ο. Καβάλας ολοκληρωμένη, γιατί λόγω του προχωρημένου της ώρας παρουσιάστηκαν τμήματά της.
Το Κ.Κ.Ε. ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την παρεχόμενη υγεία στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και γι’ αυτό με διάφορους τρόπους μέσα κι έξω από τη Βουλή παρενέβαινε, βρισκόταν δίπλα στις κινητοποιήσεις εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των άλλων κοινωνικών ομάδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείξαμε για την Π.Φ.Υ. και ιδιαίτερα για την πρόληψη που παντελώς έλειπε και λείπει από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ο λόγος, φυσικά, είναι γιατί δεν έφερνε κέρδη ήταν δύσκολο να γίνει εμπόρευμα.
Πρόσφατα καταθέσαμε γενική ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για την «κυβερνητική πολιτική στην υγεία» και δύο ερωτήσεις για τα προβλήματα των μονάδων Π.Ε.Δ.Υ. στην περιοχή της Α.Μ.-Θ. Αυτό που διαπιστώνουμε και για την περιοχή μας, είναι ότι η κατάσταση παραμένει άθλια. Οι πιο «κύριες ειδικότητες» γιατρών λείπουν σχεδόν απ’ όλες τις μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. Το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί. Το Ε.Κ.Α.Β. στερείται προσωπικού και αυτοκινήτων για να μπορέσει κι αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
– Μηδέν ευρώ είναι το ποσό που διατίθεται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των μονάδων υγείας και της Π.Φ.Υ.
– 35% είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας από το 2009 έως το 2015.
– 40% είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών.
– ΟΙ μισές μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. και Κ.Υ. στο σύνολο της χώρας υπολειτουργούν.
– το 70% των καρκινοπαθών γυναικών δεν εξετάζονται συστηματικά.
– Το 60% των γυναικών με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το κόστος θεραπείας.
– Το 28% των καρκινοπαθών δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
– Το 60% των χρόνιων ασθενών δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους.
– Το 30% των ασθενών μειώνουν τις επισκέψεις τους στο γιατρό.
– Το 17,4% διακόπτουν τα φάρμακα για τη χοληστερίνη.
– Τα χρήματα που δίνονται και φέτος για τη λειτουργία της Π.Φ.Υ. είναι, όπως και το 2015, 122 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ψίχουλα.
– Οι συνολικές κενές οργανικές θέσεις στο χώρο της υγείας είναι 30.000. Αυτό το διάστημα απολύονται, αν δεν απολύθηκαν, οι 5μηνήτες και οι συμβασιούχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλώνοντας τα προβλήματα.
Πίσω απ’ αυτά τα νούμερα, φυσικά, βρίσκονται οι ζωές των φτωχών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, νεολαίας. Και γι’ αυτή την κατάσταση υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες για το Κ.Κ.Ε. βρίσκονται στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση. Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο στην πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο, ότι το 34% του συνόλου των θανάτων στην Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη. Η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε μία νέα μεταρρύθμιση για την Π.Φ.Υ., που και αυτή κινείται στα ίδια και χειρότερα επίπεδα και έχει τον ίδιο στόχο. Παραπέρα περικοπές στις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες. Το «δίκτυο Π.Φ.Υ.», όπως το ονομάζουν, είναι ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των α/α, των Μ.Κ.Ο., των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, της τοπικής διοίκησης κ.λπ.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά σε Κ.Υ. και Π.Ε.Δ.Υ. δεν θα γίνουν. Τα κενά θα καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών από και προς τα νοσοκομεία. Οι όποιες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γίνουν, θα είναι με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω των ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. και των Μ.Κ.Ο. Το «δίκτυο Π.Φ.Υ.» θα έχει μηδαμινό κόστος για το κράτος. Το κόστος το αναλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τη σύμβαση που έγινε μεταξύ Κ.Υ.-Π.Ε.Δ.Υ.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Και μ’ αυτή τη δήθεν μεταρρύθμιση, δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της παρεχόμενης Π.Φ.Υ. γιατί πρόκειται για ένα υποκατάστατο Π.Φ.Υ., αφού δεν περιλαμβάνει την πρόληψη, δηλαδή την προστασία του υγιούς πληθυσμού. Δεν υπάρχει η σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία, δεν υπάρχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ασθενών που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν την αποθεραπεία (κι αυτοί είναι αρκετές χιλιάδες). Κακά τα ψέματα. Το υπάρχον κοινωνικό-πολιτικό σύστημα, ο καπιταλισμός, σύγχρονες παροχές υγείας δεν μπορεί να δώσει. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους, των Λαϊκών Επιτροπών, των συλλογικών τους οργάνων, έχουν συμφέρον να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για πλήρη ανάπτυξη της δημόσιας Π.Φ.Υ. με Κ.Υ. και μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα και με κριτήριο να παρέχουν σε όλους σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες κοντά στον τόπο εργασίας, κατοικίας, σπουδών και άθλησης. Να εντάξουν αυτή την πάλη τους στην προοπτική δημιουργίας των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων, για μία κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση, που οι ίδιοι θα κάνουν κουμάντο και θα αξιοποιούν τον πλούτο που παράγουν, για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, καθολικού, σύγχρονου και δωρεάν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ