-Κατά την άποψη του Κώστα Κατσιμίγα, πρώην περιφερειακού συμβούλου Ροδόπης και πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι Καβαλιώτες και οι Δραμινοί που βλέπουν με πολύ σκεπτικισμό την ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στην Καβάλα και την Δράμα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι «εσωστρεφείς ανατολικομακεδόνες, που πιστεύουν ότι ακόμα βρίσκονται υπό Θρακική κατοχή, γενικώς, πράγμα για το οποίο, βεβαίως, κάνουν λάθος».

-Λυπούμαστε για τον χαρακτηρισμό ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με τις ψήφους και των «εσωστρεφών ανατολικομακεδόνων». Για μία ακόμα φορά, ο Κ. Κατσιμίγας επιχειρεί να απλοποιήσει τα πράγματα και να υπερβάλλει για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Η Ανατολική Μακεδονία, μάλλον θα έπρεπε να χαίρεται με την εξέλιξη αυτή, γιατί η αποκοπή τους από το βαρύγδουπο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την μετονομασία του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, μάλλον αναβαθμίζει τα τμήματα», έγραψε και πρόσθεσε: «Η Ανατολική Μακεδονία είχε ένα από τα καλύτερα Τ.Ε.Ι., το οποίο δικαίως εντάσσεται σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο και προφανώς αναβαθμίζεται».

-Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που είχε έδρα στην Καβάλα και τμήματα στην Δράμα και το Διδυμότειχο εντάχθηκε με πολιτική απόφαση, της τότε κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, μαζί με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών), Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης). Η απορρόφηση αυτή, έγινε με στόχο την ενίσχυση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας. Κατά την άποψη μας, η ανάδειξη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε νέο ισχυρό πόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ότι ενοχλεί και φοβίζει μερικούς. Γι’ αυτό και προσπαθούν να το υπονομεύσουν, είτε με λόγια και τώρα στην πράξη, αποκόπτοντας τα τμήματα των πανεπιστημιακών κόμβων στην Καβάλα και την Δράμα.

-Θεωρούμε πως η ευκαιρία που είχε ο Δ.Π.Θ. να εντάξει το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην διοικητική αγκαλιά του χάθηκε το 2019. Η διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν βρήκε ανταπόκριση στην επαφή με την διοίκηση του Δ.Π.Θ. και επέλεξε να στραφεί προς το εγχείρημα του νέου ΔΙ.ΠΑ.Ε. Διότι, το νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε. είχε καλύτερη προοπτική και «ταίριαζε» περισσότερο στον εξωστρεφή χαρακτήρα του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με το σημαντικό δίκτυο διεθνών σχέσεων με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

-Κι επειδή γίνεται αρκετή συζήτηση, για την επικείμενη εισαγωγή στην Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα σχολιάσουμε ότι, το ΔΙ.ΠΑ.Ε., λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του, μπορεί να πετύχει αυτό που δύσκολα θα πετύχουν τα άλλα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ αυτών και το Δ.Π.Θ., δηλαδή, να ιδρύσει σχολές και στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια, προσελκύοντας εκατοντάδες αλλοδαπούς φοιτητές! Κι αυτό, είναι η απάντηση στην υποτιμητική αναφορά του Κ. Κατσιμίγα για το «βαρύγδουπο» ΔΙ.ΠΑ.Ε.

-Αντιθέτως, η μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ., εάν γίνει τελικά, θα έχει καθαρά τοπικιστικό και όχι ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Για την ενίσχυση της Κομοτηνής, ως έδρας ενός περιφερειακού Πανεπιστήμιου, ούτε καν του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστήμιου. Κι αυτό, είναι η απάντηση στον απαξιωτικό χαρακτηρισμό για τους «εσωστρεφείς ανατολικομακεδόνες». Οι Καβαλιώτες και οι Δραμινοί θα είναι εσωστρεφείς, αν ενδώσουν στην πολιτική βούληση ορισμένων πολιτικών προσώπων, που έχουν τον ρόλο του «τοπάρχη» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θέλουν να τον επιβάλλουν σε κάθε ευκαιρία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ