-Ο έλεγχος στην (ανοιχτή) δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” στο Περιγιάλι Καβάλας, από την κεντρική διοίκηση, έπρεπε να υπάρχει από την έναρξη της λειτουργίας της. Έτσι, θα γνώριζε το ελληνικό κράτος, αλλά και η τοπική κοινωνία, για τον ακριβή αριθμό των φιλοξενούμενων, τις εθνικότητες, την οικογενειακή κατάσταση και τις άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Ήταν και είναι απαράδεκτο για κυβερνητικά στελέχη, όπως ο συντοπίτης υπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και δήμαρχος της πόλης, η τέως Δήμητρα Τσανάκα και ο νυν Θόδωρος Μουριάδης, να ζητάνε ενημέρωση και οι διαχειριστές της δομής να “σφυρίζουν αδιάφορα” (σ.σ. επιεικώς).

-Το ελληνικό κράτος, που εκπροσωπείται από την κυβέρνηση, έπρεπε να έχει λόγο και “βέτο” στη λειτουργία της δομής. Ο Δήμος Καβάλας, που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία, έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει, για να διαφυλάξει την ομαλή συνύπαρξη των φιλοξενούμενων με τους Καβαλιώτες. Οι προηγούμενοι κυβερνώντες αγνόησαν, επιδεικτικά, το (ομόφωνο) αίτημα του δημοτικού συμβουλίου, να μη δημιουργηθεί ανοιχτή δομή εντός του αστικού ιστού. Με συνοπτική διαδικασία, λοιπόν, μεταφέρθηκαν οι πρώτοι αφιχθέντες στην πόλη, από τον καταυλισμό στο Εσκί Καπού στο Περιγιάλι. Αρχικώς, ειπώθηκε ότι θα παραμείνουν για μερικούς μήνες. Ωστόσο, η δομή καιθερώθηκε και μάλιστα έγινε “πρότυπο” για την Ελλάδα!

-Ήρθε, μετά, η σημερινή κυβέρνηση, της (αυτοδύναμης) Νέας Δημοκρατίας, για να διατηρήσει το καθεστώς φιλοξενίας, ενώ ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε στον δήμαρχο Καβάλας, για να “χρυσώσει το χάπι”, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους (2020), η δομή στο παλιό στρατόπεδο θα αδειάσει. Τελευταία, επίσης, πληροφορηθήκαμε πως αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), για την τοποθέτηση διοικητή ώστε να βάλει μία τάξη! Για πρώτη φορά μάθαμε, η τοπική κοινωνία, ότι οι εργαζόμενοι στη δομή, που ελέγχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και προσλήφθηκαν από τον Δήμο Καβάλας μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, δεν κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.

-Εμείς προτείνουμε και καλούμε τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, να κρατήσουν την Κ.Υ.Α. για μερικές εβδομάδες και να επιμείνουν στη δημιουργία μιας νέας δομής εκτός του αστικού ιστού της Καβάλας, η οποία θα έχει νομαρχιακό χαρακτήρα, θα φιλοξενεί τον αριθμό των μεταναστών, πλέον, που αναλογεί στον τοπικό πληθυσμό και θα λειτουργεί με διοικητή και προσωπικό, που θα προσλάβει το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου. Αναμένουμε να γίνει πράξη η δέσμευση του Μ. Χρυσοχοΐδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ