• Ο Δήμος Καβάλας και η «Δημωφέλεια», κάνουν ότι «περνάει από το χέρι τους», για να διατηρούν στην επικαιρότητα το ζήτημα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου και των παλιών στρατοπέδων στο Περιγιάλι, αλλά η ανταπόκριση από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη.
  • Η «Δημωφέλεια», συγκεκριμένα, «έφερε» στην Καβάλα εκπρόσωπο ομάδας επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να γνωρίσει την πόλη. Επισκέφτηκε το παλιό νοσοκομείο και τα στρατόπεδα στο Περιγιάλι, ενημερώθηκε από στελέχη της δημοτικής αρχής και όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εντυπωσιάστηκε από τη φυσική ομορφιά και την προοπτική της πόλης.
  • Δεν γνωρίζω τι άλλο μπορεί και πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας, καρντάσια, για να δείξει το ενδιαφέρον του για τα παραπάνω «φιλέτα», τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα των πολιτικών παραγόντων.
  • Ο Δήμος Καβάλας παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας, αν δεν κάνω λάθος, προγραμματική σύμβαση για τη συνεκμετάλλευση του παλιού νοσοκομείου, βρήκε ενδιαφερόμενο επενδυτή, αλλά ο υπουργός δεν υπογράφει τη σύμβαση, για να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση. Τον λόγο δεν τον ανακοινώνει, για να μάθουν οι Καβαλιώτες γιατί πρέπει να ρημάζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Τι έχει κάνει, άραγε, το ελληνικό δημόσιο ως συνιδιοκτήτης του ακινήτου (κάτοχος του 20%), για την αξιοποίησή του; Κατέθεσε μία πρόταση, για να συζητηθεί με τον Δήμο Καβάλας η δυνατότητα υλοποίησης της;
  • Η τελευταία πρόταση που έγινε, ήταν από την πλευρά του πρύτανη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το μεγάλο κτίριο ως εστία των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Ούτε στην πρόταση αυτή απάντησε η κυβέρνηση.
  • Για τα στρατόπεδα στο Περιγιάλι, είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία, για την τοπική κοινωνία. Κρίμα, γιατί παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας ο Πάνος, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Καβάλας. Ασφαλώς και κάνω χιούμορ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά η μέθοδος που αναφέρεται (ο Δ. Καβάλας έφερε εκπρόσωπος επενδυτών, … τι άλλο να κάνει….) είναι μία μέθοδος που εφαρμοζόταν μερικές δεκαετίες, όταν ο Κονοτάρχης έφερνε κάποιον στο χωριό και του έδειχνε τι έχει και αναφερόταν στο τι σκέφτεται ότι θα γινόταν.
    Σήμερα, σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν γίνει περισσότερο ¨επιστημονικά” αν μου επιτρέπεται η λέξη.
    Υπάρχουν και σύγχρονα πανεπιστήμια και μεγάλοι φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους διοικούντες στο τι πρέπει να γίνει και πως (ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια παραδείγματα).

    Μιλώντας μετά λόγου γνώσεως, και μη αμφισβητώντας την πρόθεση της διοίκησης να δείξει αποτελέσματα για το παλαιό νοσοκομείο, υπάρχουν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι (όχι μόνο για λύσεις, αλλά για ουσιαστικά, βιώσιμα και ωφέλιμα για τον τόπο αποτελέσματα).

    Εμείς, θεωρώ και άλλοι ανά την υφήλιο που γνωρίζουν “πώς γίνεται”, θα είχαμε όλη την καλή πρόθεση να συμβάλλουμε.

    Ευχόμαστε η επόμενη διοίκηση του Δήμου (υπό οιαδήποτε οντότητα στη θέση του πηδαλίου), να ασχοληθεί συστηματικά και με σύγχρονα εργαλεία για το θέμα.

    • Ο ρόλος της διοίκησης ενός Δήμου, είναι να προβάλλει τον τόπο και να αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει (περιλαμβανομένων και των επενδυτικών ευκαιριών). Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν πανεπιστήμια και μεγάλοι φορείς (πλην του Επιμελητηρίου ίσως). Μπορούν, βεβαίως, να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους, αλλά δεν αρκεί η (καλή) πρόθεση. Εφόσον “γνωρίζετε πως γίνεται” (η προσέλκυση επενδυτών), μπορείτε να ζητήσετε συνάντηση με τη δήμαρχο, ή την πρόεδρο της “Δημωφέλεια”, για να καταθέστε τις ιδέες και την επιθυμία σας να συμβάλετε στην προσπάθεια. Δεν νομίζουμε πως θα αρνηθούν να σας ακούσουν. Η ομάδα επενδυτών από τις Η.Π.Α., που έδειξε ενδιαφέρον για την Καβάλα, δεν έστειλε τυχαία τον εκπρόσωπο της. Προηγήθηκε η “γνωριμία” στη διεθνή τουριστική έκθεση της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Καβάλας και οι πρώτες επαφές έγιναν εκεί. Αυτό είναι το κέρδος της εξωστρέφειας που δείχνει ο Δήμος. Τώρα, αν υπάρξει θετική κατάληξη στο ενδιαφέρον της ομάδας επενδυτών, αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Εμείς το ευχόμαστε να κάνουν μία επένδυση στην πόλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ