Η αγάπη μερικών συμπολιτών για τον αθλητισμό και το «δρομικό κίνημα», όχι μόνο καθιέρωσε τον αγώνα δρόμου με την ονομασία «Στα βήματα του απόστολου Παύλου», αλλά και του έδωσε κύρος με την ένταξη στο καλεντάρι των επίσημων διοργανώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) και την εξασφάλιση της πιστοποίησης που χορηγεί η Διεθνής Ομοσπονδία Μαραθωνίων Δρόμων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS). Τα τελευταία δύο έτη, επίσης, εκτός από την αθλητική προστέθηκε και η πολιτιστική διάσταση, με τη συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους». «Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός συνδέονται άρρηκτα. Με τη βοήθεια της ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», πετύχαμε να εμπλουτίσουμε τη διοργάνωση», δήλωσε ο Γιάννης Χουλίδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (Σ.Ε.Β.Α.Σ.) Καβάλας, που διοργανώνει τον αγώνα επί 14 συναπτά έτη.

Στη διοργάνωση, σημείωσε, εμπλέκονται αρκετές Υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να συντονιστούν, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Γι’ αυτό και είναι μία δύσκολη διοργάνωση. Ωστόσο, η στήριξη που παρέχεται είναι αμέριστη και οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται. Ο Σ.Ε.Β.Α.Σ. Καβάλας, τόνισε, έμαθε τους Καβαλιώτες να συμμετέχουν στους αγώνες δρόμου που διοργανώνουν φορείς και σύλλογοι. Η διοργάνωση «Στα βήματα του αποστόλου Παύλου», είναι «πρωτοπόρα» στην προσπάθεια αυτή. Η πιστοποίηση που πήρε από την AIMS και η ένταξη στο καλεντάρι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., θα συμβάλλει στην προσέλκυση αθλητών υψηλού επιπέδου.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα αυτό, γιατί προβάλλει τον απόστολο Παύλο και τον τόπο», επεσήμανε η Κατερίνα Δράκου, πρόεδρος του Ομίλου Κλασικού Αθλητισμού Καβάλας (Ο.Κ.Α.Κ.) και εκπρόσωπος της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων (Ε.Α.Σ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που εισηγήθηκε στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. να συμπεριληφθεί ο αγώνας στο επίσημο καλεντάρι.

Για την ιστορική και θρησκευτική διάσταση του αγώνα μίλησε, εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, ο ιστορικός ερευνητής και δημοσιογράφος, Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των ανθρώπων του τοπικού κλασικού αθλητισμού και τη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Την ομάδα εκπροσώπησε η διευθύντρια, Γεσθημανή Τσουρουκίδου, η οποία μίλησε για την πεζοπορία στην αυθεντική διαδρομή που έκανε ο απόστολος Παύλος από την Καβάλα (σ.σ. αρχαία Νεάπολη) μέχρι τους Φιλίππους, όπου βάπτισε στον Ζυγάκτη ποταμό την Λυδία, την πρώτη Χριστιανή στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της πεζοπορίας, στην οποία θα συμμετέχουν και ειδικοί επιστήμονες, οι περιπατητές θα περάσουν από σημαντικά μνημεία της περιοχής. Η πεζοπορία, πρόσθεσε, είναι μία από τις βιωματικές δράσεις γνωριμίας με το ονομαζόμενο «πάρκο Φιλίππων» και ειδικότερα την αρχαία Εγνατία οδό, με σκοπό την πιστοποίηση του μονοπατιού που ακολούθησε ο απόστολος των εθνών. Η δράση αυτή θα γίνει το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, ενώ ο ημι-μαραθώνιος δρόμος των 21 χιλιομέτρων την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, με αφετηρία το μνημείο άφιξης του αποστόλου Παύλου στην Καβάλα και τερματισμό στο βαπτιστήριο της Λυδίας. Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ